IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Happy Birthday, Dax

Навръх 30-годишния юбилей на водещия борсов измерител в страната германците продължават да странят от фондовия пазар

15:24 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

68-годишният Франк Мела вече е пенсионер, но в последните дни е доста зает. Поредното обаждане: „Само за кратко време мога да говоря, после отивам да давам интервю за телевизия", казва той.

Мела е считан за бащата на германския водещ индекс Dax, а по повод на 30-годишния юбилей на бенчмарка е търсен мъж.

От 1977 г. до 1988 г. Мела е редактор в германския специализиран вестник Börsen-Zeitung. По това време той разработва борсов индекс, който се състои от най-големите германски акционерни дружества - BZ-Index. Германският борсов оператор - Deutsche Börse, го взема за пример, когато през 1988 г. въвежда собствен индекс - Dax.

Възползвал ли се е Мела действително и финансово от своето изобретение. „Да“, казва той с ироничка усмивка пред Sueddeutsche Zeitung. „Имаше бутилка пенливо вино и благодарствено писмо от ръководството на борсата“. 

Между другото, в ранните години никой не е предвиждал, че Dax някога ще се радва на такава популярност и вездесъщност. Днес за него се говори в почти всички новинарски емисии. „Невъзможно е да се измъкнем от него", казва гордо Мела.

В ранните години обаче са го познавали само няколко експерти. Докладите за фондовия пазар по това време все още са били цветущи, често е имало заигравки с животното язовец (Dachs – язовец, на немски, б.ред.): "Dax остана в дупката си", поясняват новинарите в дни със слаб оборот. 

„За петия рожден ден на Dax през 1993 г. не се случи абсолютно нищо“, спомня си Мела днес. Не е имало купон, нито някой вестникар се е сетил за това. Едва през 1998 г., за десетгодишнината на индекса, борсата организира малко празненство. По това време тъкмо сме свидетели на началото на борсовия възход.

През 1996 г. се листва и Deutsche Telekom, като рекламира акциите си като „народните акции“. Това е началото на невиждан дотогава борсов бум. Той бе подхранван от новите технологии, като интернета и биотехнологиите. Курсовете на акциите се изстрелваха нагоре, а с тях и самият Dax, както и въведеният през 1997 г. негов технологичен подиндекс Nemax-50, който по-късно е преименуван на Tec-Dax.

Това е времето, когато германските инвеститори се опияняват от борсовите дебюти на T-Online или Infineon. В рамките на три години курсовете учетворяват стойността си, а много граждани се почувстваха изведнъж богати.

Последна актуализация: 00:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още