IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН получава безвъзмездно имот в Царево за тестване на изделия

"Български площи" продават два имота във Велико Търново с обща площ от 90 кв. м

13:05 | 04.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Българската академия на науките (БАН) получава правото безвъзмездно да управлява имот - публична държавна собственост за нуждите на Института по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро - и аеродинамика „Акад. Ангел Балевски“. Имотът се намира в землището на гр. Царево, местност „Скотовъден фонд – Боруна“ и е с площ от 2 863 кв. м. По този начин на БАН ще се осигури подходящ полигон за изпитване в морски условия на съоръженията и изделията, продукт на дейността на института, съобщават от правителствената пресслужба.. 

Отново безвъзмездно Професионалната гимназия „3латю Бояджиев“ в град Брезово се прехвърля на общината, след като учебното заведение е обявено за общинско. Имотът на ул. „Васил Коларов“ № 1, в който се намира гимназията, досега е бил управляван от Министерството на образованието и науката.

Поради отпаднала нужда се отнема от Областния управител на област Плевен правото на управление върху имот - изключителна държавна собственост. Имотът представлява реална част от Археологически резерват „Античен град Улпия – Ескус“ с площ 210 488 кв. м. и се намира в землището на с. Гиген, община Гулянци, област Плевен. Имотът ще се управлява от министъра на културата на основание чл. 14, ал. 1, т. 14 от Закона за културното наследство.

Два недвижими имота във Велико Търново с обща площ от 90 кв.м. ще бъдат продадени от „Български пощи“ ЕАД. Продажбата ще се извърши при начална цена, не по-ниска от определената от независим оценител. Предложените на търг недвижими имоти са изгубили първоначалното си предназначение и функция и не са необходими за изпълнение на основната дейност на дружеството.

С друго свое решение МВР получава за безвъзмездно управление два гаража с обща застроена площ от 40,50 кв. м, които са собственост на еднолично акционерно дружество и се намират в сградата на ОДМВР-Разград, Придобиването на двата гаража, които по предварителна оферта са на стойност 15 хил. лева, ще разшири складовата база на дирекцията, ще даде възможност за съхранение на част от служебните автомобили и ще отговори изцяло на правилата на пропускателния режим и на мерките за физическата сигурност на класифицирана информация на територията на ОДМВР-Разград.

Средствата за закупуването на имотите ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г., а правителството възложи на вътрешния министър Валентин Радев да сключи договор за покупка на имотите в полза на държавата.

С друго свое решение правителството учреди безсрочен сервитут върху поземлени имоти в горски територии в землищата на с. Слатина, община Берковица, с. Долно Озирово, община Вършец, с. Краводер, община Криводол, с. Бели извор и гр. Враца, община Враца. Общата площ на сервитутната зона е 62,961 дка.

Имотите се намират в района на дейност на Учебно опитно горско стопанство „Петрохан“, Териториално поделение „Държавно горско стопанство Берковица“ и Териториално поделение „Държавно горско стопанство Враца“, към Държавно предприятие „Северозападно държавно предприятие“ - Враца.

Вещното право върху имотите се учредява за изграждане и обслужване на подземен водопровод, включително прилежащите към него хидротехнически съоръжения с площ до 15 кв м. за обект: „Реконструкция на съществуващ азбесто-циментов захранващ водопровод от язовир „Среченска бара“ до гр. Враца, на територията на областите Враца и Монтана“.

За придобиване на ограниченото вещно право дружеството ще заплати нормативно определените цена и режийни разноски. 

Министерският съвет също отменя свое Решение № 559 от 29.09.2017 г., с което безвъзмездно се прехвърля правото на собственост върху имот - частна държавна собственост, на община Бяла. Отмяната се прави по предложение на общината, която се отказва от намиращия се на ул. „Васил Левски“ № 4 в града имот. Той представлява терен с площ 856 кв. м., заедно с построените върху него три сгради и трети етаж от сграда със застроена площ 135 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още