IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на работници за експортни производства раздвижи пазара на труда

Безработицата през май намалява до 6,1%, което е най-ниската стойност на показателя от края на 2008 г. насам, отчете Министерството на финансите

17:14 | 04.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През май регистрираната безработица продължи да намалява и достигна 6,1%, което бе най-ниската стойност на показателя от края на 2008 г. насам.

Това пише в месечения обзор “Икономиката на България” на Министерството на финансите.

В анализа се посочва, че потребителското доверие и индикаторът за бизнес климата се подобряват през май, подкрепени от по-добрите очаквания. Според краткосрочната бизнес статистика в началото на второто тримесечие промишленото производство и продажби, както и оборотите в търговията на дребно се ускоряват, а строителната продукция се връща  към растеж.

Повече заетост в индустрията и услугите

Броят на заетите расте с 1,2% на годишна база през първото тримесечие, подкрепен от по-високото търсене на труд в индустрията и услугите. Реалният растеж на производителността достига 2,3% на годишна база за периода, докато компенсацията на един нает се увеличава с 8,5%, пише в обзора на финансовото министерство.

Растежът на заетостта в промишлеността се ускорява до 2,2%, като основен принос за това имат експортно-ориентираните дейности, независимо от отбелязаното забавяне в растежа на промишленото производство и износа спрямо година по-рано.

Под влияние на оживлението на стопанската активност в строителството, наблюдавано от 2017 г. насам, броят на заетите през първите три месеца на 2018 г. отбеляза един от най-динамичните темпове на нарастване - в рамките на 4,1%., отбелязват експертите на финансовото министерство. 

Според тях растежът на заетостта в сектора на услугите от 2,6% е съпоставим със средния за индустрията, като най-висок е той в дейности с по-висока добавена стойност като създаване и разпространение на информация (7,4%), и относително по-нисък в отраслите, които съсредоточават заети предимно със средна и по-ниска квалификация, като търговия, транспорт и хотелиерство и ресторантьорство (3,5%).

В Министерството на финансите констатират, че през първото тримесечие на 2018 г. броят на заетите с основно и по-ниско образование се увеличава по-бързо спрямо предходната година и това намира реципрочно отражение в по-голямото намаление на безработните и обезкуражените в по-ниските степени на образование.

Повишеното търсене на труд в индустрията и услугите успява да неутрализира негативната динамика в селското стопанство и така растежът на заетите остава съпоставим с отбелязания през първото тримесечие на миналата година, посочват експертите от МФ.

Те напомнят, че за разлика от 2017 г., когато селското стопанство имаше съществено отражение върху динамиката на заетостта в страната, през първите три месеца на тази година броят на заетите в селското стопанство се понижава с 5,1% и това кореспондира с данните за понижението на добавената стойност в сектора.

През май регистрираната безработица продължава да намалява и достига 6,1%, което бе най-ниската стойност на показателя от края на 2008 г. насам.

          Нетен поток и брой безработни

От данните на МФ се вижда, че както входящият, така и изходящият поток безработни остават около нивата си от април и това обуславя месечното понижение на безработните с 10,5 хиляди до 200,5 хиляди души.

Общият брой на постъпилите на работа обаче отбелязва слабо намаление от 1,4% спрямо април до 21,7 хиляди души, което е обичайно и свързано с вече усвоените свободни работни места, обявени преди началото на активния летен сезон, коментират от МФ.

Първичният трудов пазар продължава да заема най-голям дял от 71% от новопостъпилите на работа през май, но при устроените на работа в активните програми и мерки се наблюдава повече от двойно увеличение спрямо предходния месец до 1,9 хиляди души.

В условията на повишено търсене на труд, компенсацията на един нает расте с 8,5% на годишна база през първото тримесечие на 2018 г., с принос от увеличенията както на средствата за работна заплата, така и по линия на социалноосигурителните вноски.

Най-висок номинален растеж на показателя е отчетен в промишлеността (12,4%) и строителството (11,6%). Темпът на нарастване на доходите в сектора на услугите остава по-нисък (7%), главно заради забавената динамика в търговия, транспорт и хотелиерство и ресторантьорство (2,2%).

Реалният растеж на производителността на труда през първото тримесечие на тази година достига 2,3% на годишна база, като се ускорява спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. (0,7%) и остава близък до реализирания през аналогичния период на предходната година (2,4%).

Значителният спад на заетите в селското стопанство, при незначително намаление на добавената стойност, обуславя нарастването на производителността на труда в сектора до 5,1%. За разлика от него, индустрията и услугите, които имаха основен принос за поддържане нарастването на заетостта, отбелязват по-нисък от средния за икономиката растеж на производителността на труда.

В индустрията е регистрирано забавяне до 0,3%, поради отслабената динамика в промишлеността, докато в строителството показателят излезе на положителна територия с ръст от 5%, подкрепен от реалното увеличение на новосъздадената добавена стойност.

Растежът на производителността в сектора на услугите се забавя до 1,3%, като всички дейности в сектора имат принос към отчетената динамика. През първото тримесечие на 2018 г. е отчетено известно отслабване на натиска върху разходите за труд спрямо втората половина на 2017 г. поради ускоряване на производителността на труда.

Растежът на разходите за труд на единица продукция (РТЕП) възлиза на 2,6% и 6,1% на годишна база, в реално и номинално изражение.

Динамика в потребителските цени

Годишният темп на инфлация (ХИПЦ) достига 2,3% през май, след повишението на цените на непреработени храни и енергийни стоки на годишна база. Базисната инфлация се ускорява до 2%, пресмятат в МФ.

         Приноси по основни компоненти на ХИПЦ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ERICA
преди 5 години
Здраво,Ова е за да а информира авноста дека г-а Морган Ерика, приватен кредитен заемодавач, има отворена финансиска можност за сите на кои им е потребна финансиска помош. Ние даваме заем со каматна стапка од 2% на поединци, фирми и компании под асни и разбирливи услови и услови. контактирате н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още