IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан е готов на двустранно миграционно споразумение с Меркел

По думите на премиера Унгария е отворена за преговори с Германия, ако властите в Берлин успеят да сключат миграционно споразумение със съседна Австрия

17:44 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан даде сигнал, че е готов да сключи двустранно споразумение с германския канцлер Ангела Меркел за ограничаване на броя мигранти в Германия и други европейски страни.

В интервю за германския вестник Bild Орбан заяви, че Унгария е отворена към преговори с Германия, ако властите в Берлин успеят да сключат миграционно споразумение със съседна Австрия, чийто канцлер Себастиян Курц – както и самият Орбан, имат твърда миграционна позиция.

„Редът може да бъде само – преговори между Германия и Австрия и след това преговори между Австрия и Унгария“, посочва пред изданието унгарският премиер. „И само накрая, ако наистина има яснота за германската позиция, може да има преговори между Унгария и Германия“, допълни още той.

Орбан заяви още пред Bild, че скоро ще проведе преговори с Курц, за да обсъдят последващите си действия.

По-рано днес от германското Министерство на вътрешните работи съобщиха, че вече се подготвят двустранни споразумения с други страни от Европейския съюз за връщане на бежанци.

Министър Хорст Зеехофер днес трябва да посети Виена, където ще се срещне със Себастиян Курц. В същото време днес Орбан има среща с канцлера Меркел.

Според говорител на вътрешното министерство тепърва трябва да бъде изготвен графикът за подписване на договорите.

Ангела Меркел се нуждае от подкрепата на коалиционния си партньор от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), както и на останалите европейски страни, ако иска споразумението ѝ с баварския Християнсоциален съюз (ХСС) да бъде успешен

Християндемократическият съюз на Меркел и ХСС се договориха в понеделник за създаването на специални транзитни центрове по границата с Австрия, където мигрантите, които вече са регистрирани в други европейски страни, ще бъдат задържани и впоследствие връщани в тези държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още