IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението на търговския фронт помрачи настроението и на европейските борси

Обемите на търговия през деня бяха по-слаби от обикновено, тъй като борсите в САЩ са затворени заради Деня на независимостта

19:42 | 04.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борси не намериха единна посока в сряда на фона на повишеното напрежение между САЩ и Китай заради въвеждането на двустранни мита и инвестиционни ограничения, съобщава CNBC.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 изтри 0,27% от стойността си. В Германия показателят DAX отчете спад от 0,26%. В същото време на борсата във Франция измерителят CAC 40 успя да се повиши макар и с минималните 0,07%.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,04%, но малка част от секторите се търгуваха на положителна територия.

Обемите на търговия през деня бяха по-слаби от обикновено, тъй като борсите в САЩ са затворени заради Деня на независимостта.

Технологичният сектор беше сред най-губещите в Европа, отчитайки над 1% понижение. Той последва реакцията на технологичните дружества по време на щатската сесия във вторник, след като китайски съд временно забрани продажбата на чипове на Micron Technology Inc., като по този начин изкара американската компания от най-големия пазар за чипове в света.

В Европа най-много поевтиняха акциите на STMicroelectronics и Siltronic – съответно с над 3% и 7%.

Френската здравна компания Orpea отчете повишение в цената на книжата си с 2,06% след повишаване на рейтинга й на „купува“ от страна на HSBC.

Акциите на Danske Bank поевтиняха с 2,01% след изнасянето на нови данни в медиите за пране на пари.

Междувременно стана ясно, че британският сектор на услугите е нараснал през юни с най-бързи темпове от октомври насам според данни на IHS Markit, според които икономиката на страната може да се окаже достатъчно силна, за да може Английската централна банка (АЦБ) да увеличи лихвените проценти следващия месец.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повиши до 54,1 пункта през юни, достигайки най-високото си ниво от четири месеца насам.

Като цяло инвеститорите са предпазливи през тази седмица на фона на очакваните събития на търговския фронт. На наближаващия 6-ти юли САЩ ще наложат мита от 25% върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара. Пекин вече изрази готовност да отвърне на удара с въвеждането на мита за същата стойност. Инвеститорите се притесняват, че спорът може да спъне синхронизирания глобален растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още