IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът обсъди приключването на третата спасителна програма за Гърция

Московиси предупреди гръцките политици да бъдат много внимателни какво казват и преди всичко да не крият истината

21:13 | 04.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Европейския парламент беше обсъден успешният изход на Гърция от третата и последна спасителна програма за страната, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви, че тези, които говорят за "четвърта програма" лъжат. Московиси предупреди гръцките политици да бъдат много внимателни какво казват и преди всичко да не крият истината, вероятно в отговор на обвиненията на гръцката опозиция, че правителството се е съгласило с пореден меморандум за страната. 

Московиси повтори, че Гърция вече е готова да стъпи на собствените си крака. Еврокомисарят каза, че Европа е избегнала сценария за "Грекзит", който би бил катастрофален не само за Гърция, но и за еврозоната, като подчерта, че никога в историята на Европейския съюз не е имало друга страна, която да направи толкова много реформи за толкова малко години.

Московиси отдаде дължимото на жертвите, които е направил гръцкият народ, като е заявил, че "всеки в Гърция е преживял своята трагедия, като е загубил работата си, гледал е пенсията си да намалява и децата му да отиват в чужбина". Еврокомисарят е подчертал значението на солидарността с Гърция и е заявил, че Европейската комисия никога не е била привърженик на суровите икономии.

Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену изрази увереност в бъдещето на Гърция и че страната отново ще спечели доверието на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още