IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Назрял е моментът за дълбока реформа в законодателството за хората с увреждания

Законопроектът на омбудсмана има своите достойнства, но и някои неща, които трябва да бъдат дообмислени, каза Петър Кичашки

10:57 | 05.07.18 г. 1
Назрял е моментът за дълбока реформа в законодателството за хората с увреждания

Хората с увреждания са огромен човешки ресурс, който в държава с тежка демографска криза, каквато е България, не ползва. Това каза Петър Кичашки, изп. директор на Институт за модерна политика и член на Комисията за защита от дискриминация, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му става въпрос за стотици хиляди хора, които, ако се включат на пазара на труда, това би създало само позитиви.

Събеседникът коментира, че е назрял моментът за цялостна и дълбока реформа в законодателството по проблемите на хората с увреждания. 

Законопроектът на омбудсмана Мая Манолова има своите достойнства, но има и някои неща, които трябва да бъдат дообмислени, каза Кичашки.

„Позитивите са свързани с това, че се отваря законодателна възможност да се гарантира личната помощ като социална услуга. До момента тя е на проектен принцип, когато има финансиране, тя съществува./.../ Евентуалните негативи са свързани с технологията на представяне и създаване на законопроекта. Друга е темата дали трябва да бъде в отделен законопроект, или може да се впише в контекста на един евентуален бъдещ закон за социалните услуги, или да влезе като отделен раздел или глава в готвения закон за хората с увреждания“.

Проблемите на хора с увреждания са в три големи стълба. На първо място е достъпната среда. Другото е техническите помощни средства – ако не ползваш качествена количка, с която да се придвижваш, изпадаш в ситуация на тежка зависимост от една машина, която иначе би променила коренно живота ти. Третото е личната помощ, каза гостът.

Той добави, че е факт, че в големите градове има значително подобрение на достъпността на средата, но с достъпа на хора с увреждания до обществени сгради продължава да има проблем.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Sinuhe from Egypt
преди 5 години
Ами дайте им възможност да работят и в къщи,посредством така наречената "надомна работа"а не само с наемане .Облекчете живота им и с "домашен патронаж". Изобщо по отношение на хората с увреждания и особенно за трудно подвижните е необходима една единна система за обслужвяане в закон а не парчатосани полу-мерки,като коопераци в които 90 % са здравите за сметка на увредените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още