IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцизът на бездимните цигари ще се вдига на стъпки

ГЕРБ няма да оттегли законопроекта за повишаване акциза за електронните цигари, увеличението ще започне със ставка от 50%

13:58 | 05.07.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но най-вероятно това ще бъде постепенно, на няколко стъпки.

Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в кулоарите на Народното събрание след консултации с партньорите си в управлението от патриотичната коалиция, цитиран от БТА.

Той обясни, че ГЕРБ няма да оттегли законопроекта за повишаване акциза на електронните цигари, както вчера поиска от депутатите си премиерът и лидер на партията Бойко Борисов заради възраженията на част от Обединени патриоти в лицето на ВМРО.

“Промените в закона за акцизите и данъчните складове обаче днес няма да бъдат разглеждани от бюджетната комисия, каза Цветанов и посочи, че това решение е взето след консултации с партньорите в управлението на ГЕРБ от патриотичната коалиция. – Получи се пропукване на позицията, която имахме заедно с колегите, които се бяха подписали под тази законодателна инициатива.”

Цветанов коментира защо се е наложила срещата в парламента. “След разговорите снощи с премиера и днес с колегите, стигнахме до решение да не оттеглим законопроекта, но отчитаме нарушената комуникация по тази законодателна промяна", призна Цветанов, за което се извини на ВМРО.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ информира, че председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова ще отложи законопроекта за разглеждане за другата седмица, за да се направят по-задълбочени анализи.

„Така ще наложим практиките на държавите от ЕС – там 70% е акцизът на на електронната и 100% е акцизът на нормалната цигара. Затова смятам, че ще е нормално да започнем  към този момент с 50%. Но всичко това е една възможна хипотеза“, каза още Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус“ и посочи, че по този начин  ще се намали печалбата на някои частни компании и ще се защити общественият интерес.

Investor.bg припомня, че в началото на седмицата Менда Стоянова обяви, че заради неправилното облагане на бездимните цигари българският бюджет е загубил от началото на годината около 15 млн. лева. Планираното вдигане на акциза по средата на годината тя обясни с това, че депутатите ненавреме са оценили голямото търсене на новия тип цигари, като от януари до май ръстът е над 50% спрямо същия период на миналата година.

Според нея България е единствената страна в ЕС, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави.

По думите на Стоянова въпросът е поставен на европейско ниво, но темата е отложена за 2019 г., да има обща директива и общ подход за облагането им.

Предложението на ГЕРБ предизвика спорове в управляващата коалиция след като представители на „Обединени патриоти” обявиха, че не са съгласни акцизът на бездимните цигари да бъде приравнен с този на конвенционалните тютюневи изделия, защото те са „безвредни“. Александър Сабанов от ВМРО дори директно заклейми законопроекта като лобистки.

„Той е толкова пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова – б.р.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания – всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава – мисля че „Кой” е достатъчно да се каже в този случай”, смята депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 5 години
КОЙ, знае кое е по добре за нас ... а ***, моля бан за партийния *** от коментар 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Coalport
преди 5 години
А дали е така, КОЙ ще ни каже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
s3
преди 5 години
Добро решение, не трябва да се оттегля законопроекта, защото всички ние ги губим тези 15 млн.лв. годишно приходи. Не е малка сума, може 2-3 болници да се построят още в столицата за толкова пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още