IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственият министър на Мей за Brexit не одобри идеите ѝ за излизането от блока

Според източници Дейвид Дейвис смята новите митнически предложения на премиера за неработещи

13:21 | 05.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Дейвис <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Дейвис Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей води битка за това да спечели подкрепата на разединения си кабинет за своя план за излизането на страната от Европейския съюз. Въпреки това компромисното ѝ предложение, което трябваше да бъде прието от враждуващите министри, бе отхвърлено не от кой да е, а от собственият ѝ министър за Brexit Дейвид Дейвис.

Той е писал на Мей, за да ѝ каже, че новата идея за това как трябва да работят митниците след "развода", е неработеща. Това съобщава източник, запознат със ситуацията, цитиран от Bloomberg.

Действията на министъра идват само два дни преди Мей да събере министрите си в опит да постигнат споразумение за това какъв вид търговски взаимоотношения Великобритания ще се опита да постигне с ЕС. За момента тя е разкрила само някои отделни детайли пред министрите, но не и целия документ.

Британското правителство трябва да постигне единомислие, тъй като от това ще зависи дали то може да заеме единна позиция, която след това да бъде представена пред ЕС. Детйлите, които се появиха до момента, говорят за това, че Мей иска да запази по-близки отношения с блока, отколкото беше предвидила по-рано. Това от своя страна се приема като разочарование от настроените про-Brexit законодатели в парламента, но поне засега няма изгледи министри да подават оставка.

В същото време бизнесът увеличава натиска си срещу Мей за повече яснота около позицията на Лондон и договарянето на сделка с Брюксел, която да защити техните интереси.

По-рано днес стана ясно, че най-големият британски автомобилен производител Jaguar заплашва да напусне Острова в случай на т. нар. „твърд“ Brexit.

„Лоша сделка за Brexit ще струва на Jaguar Land Rover повече от 1,2 млрд. паунда печалба всяка година", казва изпълнителният директор на групата Ралф Спът.

Междувременно времето на Тереза Мей изтича. Тя трябва да направи предложение пред ЕС, което да не бъде незабавно отхвърлено, за да сключи сделка преди излизането на Великобритания от блока през март 2019 г. Европейският съюз вече отхвърли нейните предложения за търговията и митниците.

Новото митническо предложение цели да сближи разединените министри от Консервативната партия, едните от които искат чисто разделяне с ЕС, а според други бизнесът трябва да запази по-близките си връзки със съюза.

Дейвис обаче не е единственият, който не приема новото предложение. Някои от високопоставените привърженици на Brexit крес колегите на Мей искат от нея повече яснота за това как ще работи бдещият британски митнически режим, тъй като според някои той ще остави страната обвързана с европейските митнически режими, посочват други източници на Bloomberg, запознати с положението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
хората не гласуваха за мек Брекзит ... сега като ги лъжете заради нов мандат, бъдете така добри и си изпълнете обещанията и им го забиете надълбока, както те сами пожелаха !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още