IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой губи най-много от по-високите вносни мита за автомобили в САЩ

Трите големи германски автомобилни производители още от миналото десетилетие диверсифицираха производствата си и стъпиха сериозно в САЩ

15:57 | 05.07.18 г.
Кой губи най-много от по-високите вносни мита за автомобили в САЩ

Не е ясно дали по-високи мита за вноса на автомобили в САЩ от ЕС ще засегнат повече американските компании или германските. Това каза Константин Томов от Investor Media Group, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че и трите големи германски производители на автомобили още от миналото десетилетие диверсифицираха много производствата си и стъпиха сериозно в САЩ.

BMW има завод в Южна Каролина, където произвежда най-търсените си X модели от самото начало. Миналата година компанията беше най-големият износител на коли от САЩ. ... От гледна точка на американския пазар подобни мита няма да са голям удар за германските компании. За тях по-големият проблем е, че те използваха САЩ като производствено място и за други дестинации. BMW миналата година изнесе от САЩ 100 хиляди автомобила за Китай, каза Томов.

Той добави, че налагането на по-високи мита за вноса от САЩ по всяка вероятност ще бъде последвано от ответни реципрочни мерки, взети от засегнатите държави.

Ще бъде голям проблем за Fiat Chrysler – единият от трите гиганта на американското автомобилостроене. От продажбите ѝ на американския пазар 45% са били внос – най-вече от Италия. Ако наистина тези мита бъдат въведени, една консултантска компания изчисли, че Fiat Chrysler ще загуби 900-950 млн. долара годишна печалба, посочи Константин Томов.

Още вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още