IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши концентрация на бизнеса на „Инвестбанк“ и ТБ „Виктория“

След приключване на сделката обединената банка ще държи 2,1% от сумата на активите на банковата система

18:27 | 05.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията разреши на „Инвестбанк“ да придобие контрол върху Търговска банка „Виктория“, съобщи антимонополната комисия на сайта си.

В КЗК преценяват, че концентрацията между банките, която ще се осъществи чрез придобиване на пряк едноличен контрол от страна „Инвестбанк“ АД върху 100% от капитала на „Търговска банка „Виктория“ ЕАД няма да доведе до господстващо положение на българския банков пазар.

Investor.bg припомня, че ТБ „Виктория“ е дъщерна на Корпоративна търговска банка, която се намира в производство по несъстоятелност, като всички права на собственика и управителните органи са иззети и възложени на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова, назначени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките съгласно Закона за банковата несъстоятелност.

Прехвърляне на 100% от капитала на ТБ "Виктория"

Обект на сделката е продажбата на 122 090 621 броя акции, като всяка от тях е с номинал 1 лев, представляващи 100% от капитала на „Търговска банка Виктория” ЕАД. След приключване на сделката „Инвестбанк“ ще определя търговската политика и поведението на купената кредитна институция.

От банката на на Петя Славова са заявили пред КЗК, че с покупката на дъщерната на КТБ банка ще се постигане увеличение стойността на балансовите активи и кредитния портфейл на „Инвестбанк“, както и намаляване на общите административни разходи в резултат на оптимизация на централизираните операции и дейности.

От анализа за състоянието на банковия сектор от Управление „Банков надзор“ на БНБ от края на 2017 г., на който се позовава КЗК, се разбира, че „Инвестбанк“ и ТБ“Виктория“ не попадат в определената от БНБ група на системно значимите банки.

„Инвестбанк“АД има 2% дял от сумата на активите в банковата система, като заема 14 място, а ТБ “Виктория“ има 0,1% дял от сумата на активите и заема 17 място. След осъществяване на сделката, обединената група ще има дял от 2,1% от сумата на активите.

Пазарни позиции на участниците в концентрацията

В своя анализ за определяне пазарното положение в банковия сектор на участниците в концентрацията и на техните основни конкуренти, КЗК съобщава, че по дял на привлечени депозити от граждани и домакинства Инвестбанк е на 11-то място с дял от 2,4%, а ТБ Виктория е на 24-то място с дял 0,01%.

След осъществяване на сделката общият им пазарен дял ще бъде 2,41% и позицията на Инвестбанк няма да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
needle
преди 5 години
Най-накрая да се намери мир за последните останки от Виктория, съсипана от Цветан Василев като КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още