IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Китай и САЩ са в търговска война

Американските мита влязоха в сила и засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, хард дискове

08:02 | 06.07.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

След влизането в сила на новите наказателни мита на САЩ от 25 процента върху китайския внос в размер на 34 млрд. долара  китайското правителство обяви "необходимата контраатака".

САЩ започнаха "най-голямата търговска война в икономическата история", заяви говорител на Министерството на търговията в Пекин, цитиран от DPA. По думите му митата са нарушили правилата на Световната търговска организация (СТО). „Китай обеща да не стреля първи, но, за да защити фундаменталните интереси на страната и на народа си, Китай е принуден да даде нужния отговор", се посочва още в изявлението на китайското министерство на търговията.

"Търговската война официално започна или поне виждаме първите ходове, след като американските мита върху Китай вече влязоха в сила", коментира Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

"Инвеститорите явно не очакваха друго развитие, защото акциите остават почти без промяна след изминаването на крайния срок. Така картината в Азия е разнопосочна, но повечето индекси се търгуват с понижение, докато доларът леко поскъпва, а американските облигациите поевтиняват“.

Китай вече обяви, че ще реагира на американските тарифи с насрещни задължения от същия размер. Не се уточнява какво ще е естеството на този отговор, но акцентът следва да бъде върху американския внос на селскостопански продукти, като например соята и свинското месо.  Митата може да засегнат и автомобилния сектор или морските продукти. 

Американският президент Доналд Тръмп заплаши китайските лидери с търговски ограничения върху китайски стоки на стойност до 200 млрд. долара в случай на ответни мерки. 

С тези мерки стойността на китайските стоки, върху които са наложени мита, може да достигне 450 млрд. долара, което се равнява на почти целия китайски износ за САЩ през миналата година (505,6 млрд. долара). Експерти предупреждават от месеци за възможните щети от подобно търговско противопоставяне не само за американската икономика, но и за световната.

Американската търговска камара оцени на "около 75 милиарда долара общата сума от американския износ, засегнат от контрамерките на търговски партньори" в анализ, озаглавен "Грешния подход". Международният валутен фонд (МВФ) смята, че засегнатите търговски обеми са твърде малки, за да причинят сериозни проблеми за световната икономика. Но той се опасява по-скоро от ефектите заради несигурността на пазарите и евентуалната спирала на ескалацията.

С въвеждането на митата САЩ и Китай произведоха първите изстрели в търговската война помежду си, предава AFP, цитирана от БТА.

Американските мита влязоха в сила, след като изтече крайният срок - 4,01 ч. по Гринуич (7,01 ч. българско време, 0,01 източноамериканско време). Митата засягат 818 продукта, сред които коли, самолетни части, хард дискове, но са "пощадени" по-популярни стоки, като мобилни телефони или телевизори.

Самият американски президент Доналд Тръмп потвърди вчера пред журналисти, че митата влизат в сила днес. Според AP вероятното въздействие на митата ще бъде покачване на цените и спад на растежа.  Централната банка на Китай понижи курса на юана към долара преди въвеждането на митата, допълва ТАСС. Понижението е с 156 базисни пункта до 6,6336.

Според американския президент митата са необходими, за да се принуди Китай да се откаже от – по думите му, несправедливите си търговски практики, което води до търговски дисбаланс със САЩ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Абе, да почват да се разплащат в рубли пък, каквото - такова, колкото - толкова и т.н. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Същественият причинител за проблемите в САЩ и Китай е техните централни банки да работят без защита срещу щетите от въведената парична единица.Наличието на държавната грешка подсигурява нови щети за САЩ и Китай.Въвеждането на нови мита е опит за отлагане от предстоящия държавен крах.Възможностите за САЩ и Китай са: Първа: При запазването на държавната грешка в САЩ и Китай щетите за САЩ и Китай се увеличават.Втора: Със защита срещу щетите от въведената парична единица е прекратен водещият причинител за сегашните щети в САЩ и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Какъв президент на САЩ си, ако не започнеш поне една война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Даже и търговска не е. Всичко е цирк и само се ритат по кокалчетата. Обмитяват си мафиотските фирми без много странични невинни жертви.Борбата е за власт, ама без да си прецакат политическите системи защото така се губи, сменя, но не и запазва власт спрямо плебса.А пък конвенционална съвсем няма да има, освен при някои много напористи. Виж дронове и драйвлес танкчета може и да се налага да разчистват тук-таме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
ert
преди 5 години
А накрая и ядрена за завършек, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
s3
преди 5 години
Засега търговска война, после и конвенционална война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
Докато вождовете на България и Китай си хортуват в София за подобряване на търговските връзки.Ало ***, започнете да правите истинска журналистика вместо да повтаряте като латерни политическите ПР акции на разни политици с измислени проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още