IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията на биопринтирането тепърва ще се популяризира

Медицината все повече ще прилага 3D принтирани човешки тъкани, посочи Спас Керимов от стартъпа Printivo

10:47 | 06.07.18 г. 1
Индустрията на биопринтирането тепърва ще се популяризира

Индустрията на биопринтирането все още е в своето начало. Тепърва започва да се издига по кривата, където да добива много популярност и инвестиции. Все още не се е матуризирала като индустрия, за да се разберат основните ѝ проблеми и преимущества.

Това коментира Спас Керимов, Printivo, в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Printivo е български стартъп, който се занимава с принтирането на 3D човешки тъкани, като в момента компанията разполага с биопринтер и биомастило, които не комерсиализират.

Според Керимов идеята е претърпяла промяна при изграждането на бизнес модела, като фокусът на компанията е да превърне в успешен продукт принтиране на човешка костна тъкан.

Той поясни, че към момента, за да бъде една тъкан годна и използваема, трябва да преживее 30 дни в изкуствени лабораторни условия, като досега успяват да поддържат подобни конструкти живи до седем дни, като амбицията е да се увеличи периодът.

Експертът напомни, че тези тъкани имат огромно приложение в много индустрии.

“Всички индустрии, занимаващи се с биомедицински изследвания, имат нужда от тях. Всички клиники, които се занимават с рекунструктивна хирургия, всеки, който се занимава с живи структури, пациенти, лекарства, козметика, перилни препарати и всичко, което се докосва до човека, има нужда от подобни тъкани“, посочи Керимов.

Той сподели, че е много трудно да се намери екип, който да бъде вдъхновен и да споделя една идея.

“След няколко неуспешни опита за сформиране на такъв екип, сега той е поливалентен. Състои се от биотехнолози, инженери, студенти по медицина, химици, дентални медици, лекари, информира Спас Керимов и обясни, че биопринтирането е пресечна точка на много процеси и е доста сложно да бъде разбрано само от един тип специалисти.

Според него в България е “трудно да привлечеш някой, който да прави просто наука и да се чувства удовлетворен от това”, и посъветва да се създадат условия, за да са мотивирани младите учени да работят в страната ни.

Повече по темата вижте във видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
това е една от технологите на бъдещето, още преди 4-5 години прочетох за такива старт-ъпи по щатите, но после им загубих дирята ... трябва пак да се поровя да видя до къде са стигнали !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още