IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отговори с ответни мита срещу САЩ

Президентът Си Дзинпин е инструктирал политиците на страната да се подготвят за пълна търговска война

11:37 | 06.07.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Часове след като САЩ започнаха търговска война срещу Китай, народната република започна да въвежда контра-мита, съобщи китайското Министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс.

„След въвеждането от САЩ на мита срещу Китай китайските мерки влязоха в сила незабавно", заяви пред журналисти говорителят на министерството Лю Кан. Той не дава подробности за естеството и стойността на ответните мерки, но Пекин беше предупредил по-рано, че ще наложи мита за американски внос на стойност 34 млрд. долара - колкото и китайските стоки, обект на митата на Вашингтон.

Президентът Си Дзинпин е инструктирал политиците на страната да се подготвят за пълна търговска война, твърдят китайски официални лица, цитирани от Wall Street Journal. "С неговите заплахи за мита Тръмп поставя безпрецедентно предизвикателство пред ръководството на страната", твърди Джу Фън, професор по международни отношения в университета в Нанкин.

Специалистът по китаистика от Brookings Institution Дейвид Долар, който бе най-висшият служител на Министерството на финансите на САЩ в Пекин по време на администрацията на Барак Обама, твърди, че войната ще се проточи най-малко и през следващата година, защото силната икономика ще допринесе за това САЩ да усетят по-слабо натиска от търговската битка.

Заплахата на Тръмп за обмитяване на други стоки за още 200 млрд. долара също няма да влезе в сила до края на есента, защото САЩ трябва да преминат през редица процедурни ходове. И тъй като в страната ще се проведат избори за Конгреса, битката с Китай може да изглежда като "политическа победа", казва Долар.

„Това е исторически ден", твърди бившият главен стратег на Тръмп в Белия дом Стив Банон, който все още консултира администрацията. „Китай е в търговска война с нас от 20 години и сега някой се изправя срещу него и се отбранява“.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 5 години
вярвай си ... нали никога не си работил с китайци, от къде да знаеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
data
преди 5 години
Интересно , американосите тласкат света към нещо ново , което е добре забравеното старо в началото на 20-ти в. Не съм обеден че ще им хареса резултата , както и на много от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
mrynmryn
преди 5 години
Ако искаха да го правят, спокойно можеха да погребът ZTE преди месец-два.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Запада има нужда от идеолози като теб! Продължавай, защото хич няма да му е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 14
khao
преди 5 години
резнете им пътя към крденето на технологии и те сами ще спихнат до 10 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още