IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самотните европейци

Все по-рядко в страните от ЕС се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца, показва статистиката за 2017 г.

13:16 | 08.07.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година 33,4% от домакинствата в Европейския съюз са съставени от един човек. Това е най-разпространеният модел в общността по данните на Евростат. Следват домакинствата от двама възрастни без деца - 24,9%, а домакинствата, в които съжителствата двама възрастни и деца са 20% от всички в общността, или 44,3 млн.

Поглеждайки към данните за 2007 година е видно, че домакинствата с деца намаляват с 2 процентни пункта - до 29,6%. Тук се включват и самотните родители, тоест домакинство с един възрастен и деца. Но все по-рядко се срещат домакинствата, в които двама възрастни отглеждат своите деца.

От данните на Евростат е видно, че домакинствата с деца са с най-малък дял в Литва (едва 14,3%), Финландия (21,9%) и Германия (22,3%). Във Финландия са регистрирани и най-малко самотни родители - едва 1,8% от домакинствата в страната.

От статистиката не дават обяснение на какво се дължи този тенденция - донякъде самотните родители могат да бъдат обяснени с по-добрите условия за живот и възможностите за професионална реализация от самотен родител, но цялостносто намаляване на броя семействата с деца показва тежката демографска ситуация пред Европа.

В страните от общността все по-рядко се срещат семействата с три или повече деца. Най-малко те са в България - в едва 5% от домакинствата у нас живеят три или повече деца. Лошата ситуация за страната ни се потвърждава и от факта, че в 60% от домакинствата с деца се отглежда едно дете. Това е най-големият дял на тази категория домакинства в целия ЕС.

Положението в Европа като цяло никак не е оптимистично. От статистиката например е видно, че в южните държави, където преди години традиционно броя деца в семейството беше по-голям, също са на дъното. Едва 6% от домакинствата в Португалия и по 8% в Испания и Италия отглеждат три или повече деца. В Гърция делът им е 10% от общия брой домакинства с деца.

Така в Европа властва моделът на семейство с едно дете - 47% от домакинствата, в които се отглеждат деца. 40% имат по  две деца, а в 13% - три или повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 3
mirodes
преди 5 години
Специално за България и ниските заплати и липсата на държавно подпомагане оказват влияние.В повечето области средната заплата е 600 лв нето.С тия пари трудно се отглеждат деца.Цените на имотите са високи и млади семейства не могат да си ги позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
От статистиката не дават обяснение на какво се дължи този тенденция - донякъде самотните родители могат да бъдат обяснени с по-добрите условия за живот и възможностите за професионална реализация от самотен родител.-------------Не е работа на статистиката да дава обяснения защо нещо се случва. Най-многото да посочи някои корелации с други явления. Други трябва да правят анализите, а трети изводите. Ясно е, че старата ценностната система на европейците е разрушена, а новата, дошла в замяна, обрича европейците на самоунищожение. Вярно - бавно и незабележимо, но затова пък още по-сигурно.Увреденото мислене си личи и в горния абзац от статията:"донякъде самотните родители могат да бъдат обяснени с по-добрите условия за живот ..."Според еволюционната теория по-добрите условия за дадена популация, водят до нейното по-бързо нарастване. Няма причини да се съмняваме в горния извод от тази теория. Тогава остава да си мислим, че популацията е увредена по някакъв начин и е загубила естествения си природен инстинкт да се размножава. Втората част от абзаца дава поне един отговор за увреждането, присъщо дори и за авторите: " ...и възможностите за професионална реализация от самотен родител". От кога професионалната реализация стана безусловната крайна цел на съществуването, в името на която европейците се отказват от това да имат семейство и деца? Не трябвше ли да е обратното?Стана дълъг коментар. Темата е дълбока, много дълбока. Всъщност най-дълбоката от всички теми, поне според мене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 27
studioaa
преди 5 години
Причината за ниската раждаемост е т.н. еманципация на жените, а не хомосексуализмът, които винаги е съществувал в пропорция от 1.5% колкото е и днес. Постоянните статии за права на гейовете не доказват ръст в хомосексуализма, а в срив в качеството на журналистиката. От тук много лесно е да се реши демографския проблем и той не е като се стимулира раждането на повече деца със социални програми, а чрез премахване на всички програми за равенство между половете, забрана на абортите и постоянна подигравка на т.н. "силни независими жени" и възстановяване на традиционното семейство, при което жената няма никаква възможност да влияе пряко върху възпитанието на децата и е задължена да се подчинява на съпруга си винаги освен с случаите на насилие срещу нея и децата и. Премахването на социалната система също ще стимулира раждаемостта, защото без тази система жената ще гладува до смърт ако не си намери съпруг и тя ще бъде принудена да търси такъв, за да оцелее физически...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 12
bgMan
преди 5 години
Унищожиха семействата и обществените ценности за да наложат хомосексуализма сега пак ли ще викат и промотират хомосексуализма като спасение от самотата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
"Така в Европа властва моделът на семейство с едно дете - 47% от домакинствата, в които се отглеждат деца. 40% имат по две деца, а в 13% - три или повече."Нека да властва ... затуй маймуньете ше и прават на Европата децата , па за пенциите на дъртаците нема кой да бачка , щот чернокафявите бачкат само без ръце ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още