IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията с мерки за защита от щатските мита за стоманата до края на юли

Планът получи широко одобрение от страните от общността

16:01 | 06.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е съгласувала със страните членки мерки за защита на европейския пазар от митата на САЩ върху стоманата и планира да ги въведе до края на юли. Това съобщи днес пресслужбата на ЕК, цитирана от БТА.

"Планът на Еврокомисията за въвеждане на мерки за защита на европейския пазар от последиците на митата на САЩ за стоманата ще бъде задействан до края на юли. Той получи широко одобрение от страните от общността", посочва пресслужбата, цитирана от световните агенци. 

Очаква се ЕС да въведе защитни мита за стоманата, които да влязат в сила, ако вносът на европейския пазар се увеличи, в опит европейските производители да бъдат защитени от вторичните последици на американските мита, уточнява ДПА.

Според нови статистически данни се отчита увеличаване на стоманените продукти, достигащи пазара на ЕС, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи мита от 25 процента върху вноса на стомана, отбелязва Комисията.

Мярката ще определи квоти за вноса в ЕС на редица стоманени продукти. След като квотите бъдат достигнати, ще бъдат налагани по-високи мита, независимо от произхода на стоките.

Еврокомисията следи внимателно и вноса на алуминий, за който Тръмп наложи вносни мита от 10 процента.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви в туит, че е разтревожена от взаимното въвеждане на повишени мита между Китай и САЩ, информира Ройтерс.

"Тревожно развитие с ескалацията на митата между САЩ и Китай. Явно вреди на световната икономика. Търговските войни са нещо лошо и не са лесни за печелене", написа Малмстрьом. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още