IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Китай се ангажира за успешен край на АЕЦ "Белене"

Китай има готовност да инвестира в ядрената енергетика в региона, потвърди китайският премиер Ли Къцян

16:08 | 06.07.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Китайският премиер Ли Къцян се е ангажирал лично проектът АЕЦ "Белене" да има успешен край, стана ясно от думите на Бойко Борисов, цитирани от правителствената пресслужба.

„С контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни българският премиер.

По-рано днес той се срещна с китайския си колега в сградата на Министерския съвет. Ли Къцян предвожда голяма китайска делегация за форума във формат "16+1" в София. На срещата ще присъстват държавни и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

По време на пресконференцията след срещата си с Борисов Ли Къцян обясни, че страната му е готова да инвестира в региона при спазването на законите, правилата на свободната търговия и на ЕС, включително в сферата на ядрената енергетика и в земеделието.

Съвременното китайско правителство има стратегия за 50 години напред. Бях озадачен когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, е платена

По думите му Китай ще отвори пазарите си, за да улесни чуждестранните инвеститори и да даде повече възможности за България. От своя страна Бойко Борисов отбеляза и напредъка по отношение на инфраструктурните проекти. 

„Съвременното китайско правителство има стратегия за 50 години напред. Бях озадачен когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, е платена. Те нямат безплатна магистрала. Казвам го за тези, които много обичат да говорят по тази тема. Затова ние разчитаме много на тол системата, която може да ни позволи на пазарен принцип да се върнат инвестициите на базата на преминаващия трафик. Имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да защитим интереса на България и на Балканите, и на инвеститорите в Китай“, коментира Борисов.

Трябва ли да се размрази строителството на АЕЦ „Белене“?

Не, това е твърде скъп проект, освен това нямаме нужда от нови ядрени мощности.
Да, но само ако е частен проект без ангажименти на държавата.
Да, при всички положения. Ще създаде работни места и ще изнасяме електроенергия.
Общо 3717 гласа

Междувременно Министерството на енергетиката съобщи за подписан меморандум с китайската страна за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. 

"Съществуват широки възможности за сътрудничество с Китайска народна република - страна, която активно развива ядрената си енергетика и е на път да стане глобален лидер в сферата на ядрените иновации и технологии", посочват от ведомството.

Меморандумът предвижда насърчаване обмена на информация относно нормативната рамка, програмите и практиките на страните, лицензионните процедури, обмен на експерти, организиране и участие в съвместни семинари, конференции и работни групи и обучение на административен, научен и технически персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Казват, че е неустойчиво да се сяда на два стола... А на два?... А на 3, на 4?! Борисов се опитва да играе много сложна дипломатическа акробатика - ако успее, това ще го циментира за много по-дълго на политическата сцена, отколкото биха искали опонентите му... Рискът да си счупи врата обаче - и то много скоро - също не е за пренебрегване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
fon
преди 5 години
От нашите пенсии ще се иска само да плащат прескъпия ядрен Беленски ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 5 години
Бях озадачен когато разбрах, че още първата магистрала в Китай, е платена. Те нямат безплатна магистрала.----Тиква, нашата също не е безплатна, не си е платил ти с джобните си ... за Белене, няма да коментирам че ни лъже като долен *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още