IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската икономика създаде повече работни места от очакваното през юни

На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда достигна ниво от 2,7%

16:42 | 06.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юни нивото на безработица в САЩ отскочи от 18-годишното дъно, достигнато през май, докато новите работни места се увеличиха по-силно от очакваното, което е пореден сигнал за ускоряване на растежа на водещата световна икономика през второто тримесечие след относително слабото началото на годината, съобщава БНР.

Трудовата заетост (без аграрния сектор) се увеличи през юни с 213 000 работни места при осреднените очаквания на финансовите пазари за малко по-скромно повишение с около 195 000, показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха възходяща ревизия сумарно с 37 000, като тези за април бяха ревизирани нагоре до 175 000 (при предишна оценка за 155 000), а тези за месец май - до 244 000 (при предишна оценка за техен растеж с 223 000). 

През първите шест месеца на настоящата година бяха разкрити средномесечно 215 хиляди нови работни места, което е над техния средномесечен растеж със 182 000 през изминалата година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда.

Днешните данни са поредно доказателство, че 2018 г. ще се окаже осмата поредна година с растеж на заетостта с най-малко 2 милиона. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица обаче нарасна изненадващо до 4%, докато осредните очаквания на финансовите пазари бяха за стабилизация в неговото 18-годишно дъно от 3,8%, достигнато през месец май (най-ниската безработица в САЩ от април 2000 г. година насам, като по-ниски нива бяха отчетени за последно през далечната 1969 г. година).

Трябва да се има предвид, че делът на американците, търсещи работа, или т.нар. "норма на заетост", се повиши през юни до 62,9% от 62,7% през май, но въпреки това продължава да се задържа недалеч от 40-годишното дъно от 62,3%, достигнато през септември 2015 година (най-ниско ниво от 1977 година). Повишаването на нивото на безработица се дължи най-вече на факта, че през юни 601 хиляди американци станаха част от работната сила в страната (най-вече с оглед на края на учебната година), като част от тях не успяха да си намерят работа.

През юни в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 213 000 работни места, в държавният сектор - 11 хиляди, докато заетостта в промишления сектор нарасна с 35 000, а строителния сектор - с 13 000.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличи през юни с 5 цента, или с 0,2% спрямо май, достигайки 26,98 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда стабилизира на ниво от 2,7%, но при очаквания за повишение с 2,8 на сто. Продължителността на средната работна седмица през юни също остана без промяна на ниво от 34,5 часа.

Днешните смесени до силни данни вероятно няма да променят политиката на Федералния резерв за постепенно затягане на лихвените ставки и очакванията за още две повишение на лихвите до края на годината.

Данните на Министерството на труда са в подкрепа и на прогнозите за ускоряване на икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие, като се очаква БВП да нарасне през периода април - юни с повече от 4% на годишна база, дублирайки по-слабата експанзия от 2 на сто в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Американската икономика е в отлична кондиция но и тази година няма да достигне мечтания ръст от времето на Клинтън - 4 % и отново ще бъде изпреварена от европеиската икономика Състезанието ще бъде жестоко и с удари под кръста -мита протекционизъм Но и двете страни не могат да минат без взаимно изгодно сътрудничедтво основно с търговията с газ автомобили камиони и хранителни стоки Въпреки търканията в края на годината всичко ще бъде Perfect
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
...Щатската икономика, обаче, ако поиска сама да стане (не втори, а Първи) производствен център на света, ще трябва да измести и премести поне китайския и европейския а това, може да й изяде главата. Никой няма да се даде без бой особено, на сиво данъци и мита или пък, тотален срив на заплатите в самата Кравария. Викове, крясъци, ритане и драшене с тотални щети и предизвестен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още