IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимството на Тръмп в търговската война

От 2000 г. насам в САЩ са били закрити общо пет милиона работни места, като една пета от тях вероятно се дължат на шока от Китай, смята анализатор

09:00 | 08.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложението звучи чудесно. Нула процента мита вместо война с наказателни тарифи. Дали американците, както и европейците, ще се откажат от митата, както предлагат сега  германските корпоративни шефове и канцлерът, бихме могли да накараме американците най-малко да вярват, че ще купуваме повече от техните смешни коли, защото ще налагат нулеви мита вместо десет процента - докато ние ще пласираме нашите прекрасни автомобили още по-лесно в Америка. Страхотно. Тръмп е опитомен? Проблемът е решен? Е, не е толкова лесно, пише в свой коментар германският Der Spiegel.

Фактът, че подобно нещо би било по-добро от търговска война, е безспорен. Ако президентът на САЩ въобще се включи. Уловката е, че нулевите ставки, заедно с призивите за свободна търговия едва ли ще променят много от причините, които насърчават войнствеността на Доналд Тръмп. Напротив. Ако главният дилър на Америка получава толкова силна подкрепа в страната си за своя дърварски курс, то причината не е, че има твърде много мита и твърде малко свободна търговия. 

По-скоро подкрепата за Тръмп се подхранва от факта, че от 2000 г. насам прекалено многото свободна конкуренция с ниски цени на някои места причини доста неприятности на хората. В такъв случай нулевите мита ще помогнат колкото пиенето на бира помага при лечение на грип.

Американският икономист Дейвид Аутор вече изчисли в кои региони на Америка евтиният внос от Китай разрушава местните бизнеси. Резултатът: преди всичко в щатите Охайо, Мичиган и Индиана, които се наричаха индустриален пояс - и днес - „пояси на ръждата“.

Ако съпоставите на карта къде републиканците на Тръмп отчетоха най-големите победи през 2016 г., е ясно, че има доста съвпадения. Там, където евтината конкуренция опустоши най-много бизнеси в предишните години, Тръмп спечели избирателите. Свободната търговия се прояви в ролята на помощ за популиста.

От 2000 г. насам в САЩ са били закрити общо пет милиона работни места, като една пета от тях вероятно се дължат на шока от Китай, смята икономистът от Дюселдорф и експерт по търговията Йенс Зюдекум.

Това не означава, че свободната търговия не създава богатство – но по-скоро като баланс на печалбите и загубите. Проблемът: онези, които губят работата си, дори в предполагаемо толкова гъвкавата Америка не намират бързо нова работа, както пише в някои учебници за традиционната икономика. Което означава, че засегнатото лице сравнително трудно би приело, че свободната търговия все пак е готина, защото в другия край на страната хората получават работа благодарение на това оптимизирано разделение на труда - или пък някой готин китаец.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Честно казано и твоят коментар е напълно излишен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Да бе как можахме да забравим, че за Тръмп са гласували само олиго,френите, а най умните красивите са гласували за Килъри....Тая политика и този начин намислене някой ден ще ви изяде главите, но ще го осъзнаете, когато е вече прекалено късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
red6
преди 5 години
Предимството на тромбона е, че е обратното на остър. Както очевидно и тия, де го харесват. Иначе май още не може да схване, че тия производства, дето тепърва очаква да се върнат... Ами дори и да стане, то те ще са с много по-висока степен на автоматизация. СЛедователно с по-малко работни места, като част от тях ще са високотехнологични - такива, за които имат недостиг. А нискоквалифицираните работници (електората му) или ще трябва да се преквалифицира (ако може) или пак ще го изд0ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още