IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Ли договориха Глобален център за партньорство между ЦИЕ и Китай

Според китайският лидер по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват

12:54 | 07.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) договориха премиерът Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в рамките на инициативата „16+1“ в София.

„Страните от „16+1“ трябва заедно да направят послание за отвореност. Говорихме вече няколко пъти с премиера Борисов, че трябва да проучим правилата и законите на ЕС и на държавите членки“, заяви Ли Къцян, цитиран от пресслужбата на МС.

Според него по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват. „Така нашите проекти за сътрудничество могат да се развиват по-бързо и по по-зрял начин. Предложихме да се създаде център за глобално партньорство и сътрудничество, в контекста на глобализацията държавите от 16+1 ще проучат как нашето сътрудничество може да отговаря на правилата на ЕС“, допълни още той.

Ли Къцян посочи също, че съвместните проекти за сътрудничество ще получат много силен напредък, а китайските предприемачи ще имат много по-голям стимул да инвестират в ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов на свой ред каза, че бъдещият център ще подпомогне навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не се стига до наказателни процедури и провалени сделки.

Според министър-председателя по-голямото присъствие на Китай като инвеститор и стратегически партньор в българската икономика би изиграло положителна роля и би дало тласък на икономическия растеж. По думите му, спазвайки условията и принципите на ЕС, икономическите отношения с Китай биха довели до просперитета на страните от целия регион.

Българският премиер припомни, че вчера в Министерския съвет бяха подписани десет споразумения, които са израз на желанието на България и Китай за по-задълбочено партньорство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Бойко нанесе обида на китайския премиер това гушване е върхов позор за всеки китаецБаце Боце го "гушка"... има и снимка.https://bultimes.com/%d0%91%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
data
преди 5 години
Не за друго брат , ама мои ли да споделиш : Къв ти е опита в международния протокол ? Щот прай впечатление че си много навътре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
ами тъй е :))) ... бандит , еврогей , толераст :))) ... всеки който не лиже подметките на володя е такъв :))) ... са ги е яд че не им се наведохме ние , и то благодарение на ЕС не толкова на наште дупе.лизци , а са те трябва да се навеждат на ердоган-тайпи :))) ... ми гадничко е , че и пари му върнаха за над година назад от цената на доставен и платен газ :))) и сами си построиха целия газопровод :))) ... не е като да искат ние сами да строим нашия па печалбата от транзит така па иначе ... даже малко плюят , може и повече да се пеняват :))) ... по принцип дописката е за китайско-българските отношения , не знам дали си обърнал внимание :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
Б.Б. го прегърна през рамо - това за китайците е голяма обида, за дипломатически протокол не говорим.Заглавие в руски сайт:Как бандюган Борисов оставил Болгарию без газа"Тридцатого мая Б. Борисов,(который в свое свободное от разбоев время притворятся Премьером Болгарии) был в Москве...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още