IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

България ще ръководи китайската инвазия в Европа, Вашингтон и Пекин официално са в търговска война

08:20 | 09.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският премиер Ли Къцян пристига за пресконференция заедно с българския си колега Бойко Борисов в София. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер Ли Къцян пристига за пресконференция заедно с българския си колега Бойко Борисов в София. Снимка: Ройтерс

Създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) договориха премиерът Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в рамките на инициативата „16+1“ в София. „Страните от „16+1“ трябва заедно да направят послание за отвореност. Говорихме вече няколко пъти с премиера Борисов, че трябва да проучим правилата и законите на ЕС и на държавите членки“, заяви Ли.  Според него по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват. „Така нашите проекти за сътрудничество могат да се развиват по-бързо и по по-зрял начин. Предложихме да се създаде център за глобално партньорство и сътрудничество, в контекста на глобализацията държавите от 16+1 ще проучат как нашето сътрудничество може да отговаря на правилата на ЕС“, допълни още той.

Българският премиер и китайският му колега са се договорили България да изнася сушени тютюневи листа за китайския пазар. Това заяви китайският лидер по време на пресконференция след Пленарната среща на ръководителите на правителствата на инициативата „16+1“. По думите му продукцията за износ ще бъде в обем 10 млн. тона сушени тютюневи листа.

По време на пресконференцията Ли отново засегна и въпроса с някои притеснения, че сътрудничеството на Китай с балканските страни е в ущърб на Европейския съюз. Без да споменава започналата търговска война между Китай и САЩ китайският премиер Ли Къцян заяви от София, че неговата страна има намерение да продължава да намалява митата си за внос, подпомагайки възможностите за растеж.

Китайският премиер Ли Къцян се е ангажирал лично проектът АЕЦ "Белене" да има успешен край, стана ясно от думите на Бойко Борисов, цитирани от правителствената пресслужба. „С контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни българският премиер. 

Във вторник Менда Стоянова посочи в телевизионно интервю, че страната ни е подала заявката си за едновременно влизане в „чакалнята” на еврозоната и в банковия съюз, като на 12 юли трябва да има решение в Брюксел. „Ако получим тези гаранции, мисля, че можем да се похвалим с успех, ако не - трябва да има мотиви защо", коментира още председателят на бюджетната комисия. 

Правителството одобри допълнителна финансова помощ за "Холдинг БДЖ" в размер на 103,7 млн. лева. Средствата идват от централния бюджет и ще бъдат преведени на Министерството на транспорта. Железопътната компания трябва да погаси този заем до 28 декември 2020 година, става ясно от решението, взето по време на днешното правителствено заседание. Преди дни от "Холдинг БДЖ" съобщиха, че са успели да се договорят с облигационерите си и разпродажбата на активи беше прекратена. През 2017 година ЕК комисия позволи държавна помощ в размер на 224 млн. лева за БДЖ. Досега на два пъти правителството отпусна заеми за държавната компания, за да може да погаси стари дългове и да продължава да изпълнява своите дейности.

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe "Coфия" e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. Това става ясно от oфициaлнoтo oбявлeниe за процедурата нa Министерството на тpaнcпopтa, публикувано в Official Journal на Европейския съюз (Държавния вестник на ЕС).  Става ясно също така, чe ĸoнцecиятa щe бъдe зa cpoĸ oт 420 мeceцa, тоест за 35 гoдини. 

Британският концерн Unilever придобива българския производител на сладоледи Denny Ice Cream. Стойността на сделката е тайна. Споразумението подлежи на регулаторно одобрение от българските органи за защита на конкуренцията. Обединието между Unilever и Denny Ice Cream създава вторият по големина играч на пазара на сладолед у нас, коментираха за Investor.bg от Unilever. Компанията вижда голям потенциал за растеж в България, а основание за този оптимизъм е фактът, че консумацията на сладолед у нас е по-ниска спрямо други европейски пазари.

Търговските войни

25%-ите мита над повече от 800 китайски продукти влязоха в сила. Те имат стойност от около 34 млрд. долара. Според китайското външно министерство Китай незабавно е наложила наказателни мита за американските продукти в същия порядък. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че след две седмици ще бъдат наложени мита за още 16 млрд. долара. В допълнение Вашингтон обмислял „ още 200 милиарда, а след 200-те милиарда още до 300 милиарда".

Китайският мобилен оператор China Mobile няма да получи достъп до американския пазар. Федералната комисия по съобщенията на САЩ заяви, че държавното предприятие е "заплаха за националната сигурност", защото китайското правителство може да го използва за шпионаж. С около 900 милиона клиенти China Mobile е най-големият мобилен оператор в света и генерира повечето от продажбите си в Китай. Компанията подаде заявлението за влизане на пазара в САЩ преди седем години.

В конфликта с ЕС САЩ предложиха възможно компромисно решение. Американският посланик в Берлин Ричард Гринел е предложил на шефовете на германските автомобилни компании така нареченото "нулево решение". То би могло да значи САЩ да се откажат напълно от мита върху колите, ако в замяна Европа направи същото. Нетарифните търговски бариери също биха могли да бъдат намалени. Посолството на САЩ обаче подчерта, че Гринел не е представил официално предложение.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че по принцип ЕС води преговори със САЩ за такова решение. Съответният регламент обаче трябва да бъде прехвърлен и на всички страни, с които ЕС търгува автомобили. По-рано Европейската комисия обяви, че ще предприеме драстични контрамерки в случай на американски мита върху европейските автомобили. Те биха могли да имат стойност от около 250 милиарда долара, посочва Комисията в становище.

ЕС и еврозоната

Безработицата в еврозоната през май остава непроменена на десетгодишното си дъно от 8,4 на сто.

са са

Федералният кабинет одобри проектобюджета на федералния финансов министър Олаф Шолц за следващата година. Очаква се разходите да нараснат с 13 млрд. eвро до общо 356,8 млрд. eвро. Oчаква се и приходите да нараснат със същия темп. Повечето разходи ще са за отбрана, инвестиции в транспорта, жилищни субсидии, по-високи пенсионни субсидии и други мерки за облекчаване на семействата.

Трите управляващи партии в Германия се споразумяха за пакет от мерки срещу незаконната миграция и затягане на политиката за предоставяне на убежище. Между другото, процедурите за предоставяне на убежище трябва да бъдат ускорени, а законът за имиграцията ще бъде представен чрез кабинета преди края на тази година. Бежанците, които вече са подали молба за убежище в друга държава от ЕС, трябва да преминат през "транзитна процедура" и да бъдат преразгледани в рамките на 48 часа. Плановете на голямата коалиция обаче изискват сключването на споразумения за реадмисия със страни като Гърция, Австрия или Италия.

ЕС разшири икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца до края на януари 2019 г. Така Съветът на държавите членки се съгласи с предварително решение от срещата на високо равнище на ЕС миналата седмица.

Британското правителство обсъди на специално заседание тази петък своя курс за Brexit. Според съобщения в медиите министър-председателят Тереза Май иска да насочи колегите си в кабинета към линия, която да е по-благоприятна за ЕС, за да се ускорят преговорите за напускането на страната. По тази причина Мей може да предложи компромис, който предвижда квази-членство в митническия съюз и участие във вътрешния пазар на ЕС, поне за стоки.

Новото италианско правителство стартира първите си икономически мерки. Министърът на социалната политика Луиджи Ди Майо ("Пет звезди") обяви, наред с други неща, че максималният срок за срочни договори трябва да бъде намален до дванадесет месеца и може да бъде удължен само веднъж и с обосновка. Освен това защитата на служителите трябва да се засили, например, с по-висока компенсация при неоправдано съкращаване.

Според материал на Handelsblatt досега само Италия е заявила интерес да запълни длъжността председател на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм в ЕЦБ. Има три възможни кандидати: Андреа Енрия, членът на борда на ЕЦБ Игнасио Ангелони и подуправителят на италианската централна банка Фабио Панета. Петгодишният мандат на сегашния директор Даниел Нуи изтича в края на годината.

Китай

Скорошната рязка девалвация на китайската национална валута изглежда въззпряна. Юанът се стабилизира срещу долара през тази седмица, след като различни медии съобщиха, че китайските банки с държавно участие продават долари.

Китай Китай

Турция

Инфлацията в Турция се повиши отново значително. През юни тя е била 15,4% спрямо същия месец на миналата година, най-високото ниво от 15 години.

Турция Турция

Мексико

Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели президентските избори в Мексико. След изборната си победа левият популист обяви, че иска да се придържа към споразумението с Nafta със САЩ и Канада. По отношение на икономическата политика Лопес Обрадор се стреми да консолидира държавния бюджет, но не чрез увеличаване на данъците, а чрез намаляване на социалните програми.

мексико мексико

Венецуела

Китайската банка за развитие отпусна заем от 5 млрд. долара на държавната петролна компания на Венецуела PDVSA. Парите са предназначени за съживяване на производството на петрол, което наскоро спадна рязко. Китай е основният донор на правителството на президента Николас Мадуро.

Световната икономика

Саудитската петролна компания Saudi Aramco иска да намали цените си за големите си клиенти. Например цената за лекия суров петрол ще бъде намалена с 10 цента за барел за САЩ, с 20 цента за Азия и с 45 цента за барел за Европа. Президентът Тръмп призова за подобна стъпка малко преди решението за Саудитска Арабия и други държави от ОПЕК, въпреки че не е ясно до каква степен това е причината за намаляването на цените.

петрол петрол

Междувременно Иран позволи на частните компании да изнасят ирански суров петрол, за да поддържа висок износ въпреки новите санкции на САЩ. Германия, Франция, Великобритания, Китай и Русия се договориха на среща на външните министри да продължат да подкрепят правото на Иран да изнася петрол и газ. Представителите на петте държави заявиха, че продължават да развиват икономическите си отношения с Иран, дори след като САЩ се отказаха от ядрената сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Не е , спи спокойно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
България ще ръководи китайската инвазия в Европа - ФАЛШИВА НОВИНА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
А правителството на Бойко Борисов подаде ли документи за ERM-2 или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още