IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силициевата долина тласка нагоре цените на жилищата в Сан Франциско

Те са постигнали най-голямото си шестмесечно повишение в историята

12:34 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Средната цена на жилищата в Сан Франциско е нараснала с 205 хил. долара през първото полугодие на 2018 г., което е най-голямото шестмесечно повишение в историята, съобщава местната имотна агенция Paragon, като се позовава на данни на компанията MLS.

Средата цена на жилищата в града сега е 1,62 млн. долара. Цените на апартаментите са се повишили със 71 хил. долара и достигат 1,21 млн. долара.

Растящите цени са пряка последица от настоящия технологичен бум в Силициевата долина, който не показва признаци на забавяне, съобщава CNBC. Цените на жилищата в Сан Франциско забавиха ръста си през 2015 и 2016 г., след което отново постигнаха рязко увеличение миналата година.

Какво се промени?

Фондът Vision Fund на Softbank с активи на стойност 100 млрд. долара, който беше създаден през 2017 г., инвестира огромни суми в стартъпи от Силициевата долина. След като Softbank наводни пазара с капитали, традиционни фондове за рисков капитал като Sequoia отвърнаха на удара, инжектирайки огромни нови средства.

Освен това IPO-тата на технологичните компании преживяват най-добрата си година от много време насам, особено при софтуерните компании, които се появиха в резултат на настоящия бум, като Dropbox (създадена през 2007 г.) и Zuora (2006 г.).

Местните технологични гиганти се справят по-добре от всякога. Apple, Alphabet, Facebook, Netflix, Salesforce и други продължават да увеличават приходите си, цената на акциите си и броя на служителите си. Очакваното от инвеститорите забавяне така и не се състоя.

Други фактори също допринасят за ръста на цените на жилищата в Сан Франциско като крайно недостатъчното предлагане на нови жилища и недостига на чуждестранни инвестиции. Но тъй като технологичната индустрия продължава да движи цялата американска икономика, нормално е нейната столица да става все по-желано място за живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още