IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тази година дивидентите идват с месец по-рано заради законови промени

Вместо тримесечен срок ЗППЦК вече определя 60-дневен срок за изплащането на дивидентите

12:29 | 09.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Публичните дружества вече трябва да изплащат дивидентите в 60-дневен срок от провеждането на общите им събрания, гласи влязла в сила от 1 януари 2018 г. поправка в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

Това означава 46 дни след датата с право на дивидент, която е 14 дни след общото събрание.

Много дружества не бяха запознати с промяната в закона и гласуваха изплащането на дивидента в 3-месечен срок, но в движение научиха за промяната и ще се съобразят с нея.

За акционерите е също важно да могат да планират паричните си потоци с по-бързия с 1 месец приход.

Много по-голяма популярност придоби друго изменение в ЗППЦК влизащо от 1 януари 2018 г., а именно въвеждането на възможност за шестмесечни дивиденти. И двете промени са в чл. 115в.

Вече има заявки от няколко публични дружества да проведат общи събрания през август-септември и да разпределят шестмесечен дивидент, а въпросът сега е кой ще бъде първи.

Срокът за изплащане на дивидента от дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) остава до края на годината в която е гласуван или текущо до 31 декември 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още