IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще преживее ли НАТО Доналд Тръмп?

Най-големият кошмар на Европа е, че американският президент ще признае анексирането на Крим, пише в коментар The Washington Post

08:20 | 10.07.18 г. 32
<p>
	Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей по време на церемония в централата на НАТО през май. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей по време на церемония в централата на НАТО през май. Снимка: Архив Ройтерс

Преди срещата на НАТО, насрочена за 11 и 12 юли, лидерите на страните от Алианса се притесняват ще успее ли организацията да запази целостта си след действията на Доналд Тръмп, пише в коментар The Washington Post.

Притесненията са породени от плановете на американския президент за тази седмица - първо той ще присъства на срещата на НАТО, където се очаква да продължи да критикува европейските държави за по-ниските разходи за отбрана, които отделят. След това той ще проведе среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.

Европейските лидери обаче се опасяват, че Тръмп ще се откаже от тях в името на по-добри отношения с Кремъл.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предупредил преди месец, че съдейки по езика на Тръмп, лидерите на ЕС не могат да разчитат, че НАТО ще издържи. В НАТО вече се появяват коментари, че Путин и Тръмп могат да създадат такъв съюз, който да върне света до времената на Първата световна война.

"Нашият най-голям съюзник не само има несъгласия с нас, но и всъщност изглежда има желание да напусне", казва Томас Валасек, бившият посланик на Словакия в НАТО, а днес ръководител на мозъчния тръст "Карнеги" в Брюксел.

Усещането идва от действията на Доналд Тръмп през последните седмици.

Разбира се, малцина са тези, които наистина вярват, че САЩ ще подаде молба за напускането на НАТО - най-малкото републиканците в Конгреса биха го спрели. Но опасенията са, че американският президент може да предприеме действия, които да доведат до проблеми, пише още The Washington Post.

В Европа опасенията са, че Доналд Тръмп може да предизвика криза в Алианса. И те имат основания, защото американският президент изглежда готов на това.

"Ще кажа на НАТО - трябва да започнете да плащате сметките си. САЩ няма да се грижи за всичко", каза той по време на митинг в Монтана през миналата седмица. "Ние сме глупаците, които плащат за всичко", допълни още той.

Investor.bg припомня, че разходите за отбрана, които трябва да правят страните от НАТО, са в размер на 2% от брутния им вътрешен продукт (БВП). Само няколко страни от ЕС обаче изпълняват това изискване на Алианса, което от месеци предизвика критики от страна на Доналд Тръмп.

В Европа се опасяват, че тези враждебни коментари вече се отразяват на сигурността, защото се появяват съмнения, че ако един член бъде нападнат, останалите ще застанат зад него. Очакванията са, че скоро САЩ ще откажат да участват във военни учения на НАТО в Източна Европа, за да избегне провокации с Русия, както и че въобще ще намалят военното си присъствие в Европа.

Но един от най-големите кошмари на Европа е, че Доналд Тръмп ще признае анексирането на Крим от Русия по време на срещата му с Владимир Путин в Хелзинки, което може да насърчи и други държави да преначертаят границите със сила.

Срещата на лидерите на страните от НАТО ще се състои на 11 и 12 юли в Брюксел. Очакванията са,че след решението за името Македония ще получи покана за присъединяване в Алианса. Според източници на ТАСС в германското правителство обаче няма да бъде повдигана темата за членството на Украйна и Грузия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 4
Lucifer
преди 5 години
Яките направиха цялата арабска пролет с фейсбук и емигрантския поток към ЕС също стана с помоща на фейсбук а и колко атентати в ЕС пак с фейса...доказано с факти....когато посегнаха и на турска пролет ...тогава се намеси лисицата от изток и спаси сегашния султан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
"Много готина снимка !Просто тя казва всичко !"На погребението на НАТО ! Съболезнованията може да започнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
Lucifer
преди 5 години
Преди митата с Китай Путин беше в Китай и се договориха със Си Дзи Пин и за северна корея и за търговията. Преди дни Ким Чен Ун е беше във владивосток за инструкции...тъкмо беше изритал Помпейо...а той омекнал и обещал да се върне скоро...лисицата е стратег и действа глобално, всеобхватно...след завръщането от Канада, където Тръмп ги отряза окончателно, Меркел, Макрон и всички др. вкупом всички отидоха при Путин...не може да му се отрече, той е зъл гений....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 3
Sinuhe from Egypt
преди 5 години
САЩ вече нямат нужда от НАТО-ОТАН. Много по изгодно ще им е да имат двустранни договори за военно сьтрудничество ,от колкото да плащат сами сметката на огромен по мащабите си сьюз без реална полза.Така е вьзможно Бьлгария ,вместо само да дава и да получава,заради базите.Безплатен обяд вече няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Значи янките си създадоха фейсбук за да могат да си манипулират изборите, ама понеже путин успя по-добре да го използва, затова путин е виновен?Не съм сигурен дали има по-лузърска позиция.Не може да градиш оруелски свят и да се надяваш, че само ти ще му береш плодовете. Т.е. може, ама надали ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Иранец е обида? Ти наистина трябва да почетеш история.Иранската цивилизация и тия дето пък ти им викаш "тати" ги делят има-няма 9000 години еволюция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 10
Lucifer
преди 5 години
Нямам симпатии към никой от 2-мата, но помисли логично: Путин е хванал Тръмп здраво за топките-първо го отряза от най-могъщия военен съюзник-турция и с руска помощ не само го спаси от атентата но му помогна да стане султан с неограничена власт! Путин финансира и предизвика брекзит а Тръмп поздрави Мей за смелото и решение. Миграцията към ЕС е не само *** но и катализирана от Путинова сирия. Нддигащия се национализъм в ЕС...Пучдемон, Берлускони, Орбан мн. др. са все режисирани от изток. Не забравяй колко оригинално френско шампанско (100кашона) почерпи Жириновски в ноща на избора на Тръмп! Той е зависим и действията му са режисирани. Знае че се проваля и няма полезен ход! Има още куп други събития които доказват че лисицата Путин е зъл гений а Тръмп е употребен клоун...но пак казвам, това е само мое мнение...не съм Ванга да знам всичко, само анализирам факти и събития...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
vale1
преди 5 години
Много готина снимка !Просто тя казва всичко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Имбец1ле, агресора е САЩ, не НАТО. НАТО е само продължение на САЩ. И да, дано тромбона успее да унищожи агресора :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 години
Ок, уважавам мнението ти, но поне ми кажи защо мислиш така ?интересно ми е просто, иначе да, ще разберем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още