IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са ключовите рискове пред световната икономика и имотния пазар през 2018 г.?

Те са по-умерени в сравнение с предходни години, но според консултантската компания Knight Frank не трябва се създава неправилно усещане за сигурност

15:47 | 11.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В сравнение с предишни години рисковете, пред които са изправени икономиката и инвеститорите в имоти, са сравнително умерени. Това обаче не бива да създава неправилно усещане за сигурност.

Консултантската компания Knight Frank изброява ключовите рискове, които според нея инвеститорите трябва да следят тази година. Тя оценява по скала от едно до пет тяхното въздействие и вероятността да се превърнат в реалност, като пет е най-високата оценка и в двата случая.

Лихвени проценти

Въздействие: 2,0

Вероятност: 4,5

Водещи икономики като САЩ, Канада и Великобритания вече започнаха да повишават лихвените си проценти, а в същото време продължават дебатите за това кога еврозоната ще прекрати програмата си за количествени облекчения. Доходността по държавните облигации на развитите страни расте в очакване на среда на по-високи лихви. В началото на май доходността по десетгодишните канадски държавни ценни книжа достигна 2,4% спрямо 1,5% година по-рано.

Малцина биха оспорили факта, че ерата на ултраниските лихвени проценти наближава своя край. Но централните банки заявиха, че смятат да повишават лихвите постепенно, а не рязко. Освен това според някои анализатори Федералният резерв и Английската централна банка говорят предизвикателно, но се въздържат от резки действия, като използват пазарните очаквания, за да предотвратят прекомерното вземане на кредити.

Освен това доходността на глобалния пазар на имоти предлага значителен спред спрямо държавните облигации, който би трябвало да поеме част от въздействието от бъдещо повишаване на лихвите.

Китай нарушава хегемонията на САЩ в технологичния сектор

Въздействие: 2,5

Вероятност: 3,5

Американският технологичен сектор обича да говори за пробив, но сега има признаци, че той може да е потърпевшата страна. Големите градове в Китай се ориентират от производство към високи технологии, а хората в страната използват все повече дигитални приложения. До този момент американските технологични компании ръководеха дигиталната революция, но сега китайски компании пристигат на Запад.

Гигантите от Силициевата долина са изправени пред тази нова вълна от чуждестранна конкуренция на фона на растящите критики на обществото по въпроси като личните данни и данъците. В дългосрочен план този натиск върху установените играчи в технологичния сектор ще бъде здравословен, тъй като конкуренцията води до иновации.

Но през 2018-2019 г. американските технологични компании, които в последните години бяха голям източник на глобално търсене на офиси и складове, може да преосмислят дейността си. Времето ще покаже дали новото търсене от млади китайски фирми, идващи на Запад, ще компенсира свиване на дейността на някои американски компании.

Търговски бариери

Въздействие: 4,0

Вероятност: 2,0

Заплахата от протекционистични мерки в глобалната икономика расте, което може да означава по-големи разходи за бизнеса, свиване на трансграничните инвестиции и волатилност на валутните курсове. Над 30 страни, които в момента търгуват с Великобритания чрез споразумения за свободна търговия с ЕС, ще трябва да договорят преходни споразумения в резултат на Brexit.

Това ще бъде помрачено от сътресения във Великобритания и ЕС, ако се стигне до твърд Brexit. Неотдавнашните мита на САЩ върху китайски стоки очаквано предизвикаха ответен отговор.

Беше постигнат напредък към преходен период за търговията между Великобритания и ЕС след Brexit. Това може да означава, че ще се стигне до компромис, въпреки че положението остава много променливо и със силен политически заряд.

Недостиг на работна ръка

Въздействие: 3,0

Вероятност: 4,0

След гласуването за Brexit имаше повсеместни очаквания, че Великобритания ще загуби много работни места. В действителност безработицата намаля до 43-годишно дъно от 4,2% след референдума и съществуват опасения, че Brexit ще доведе до недостиг на работни места на всички нива на квалификация.

В други големи икономики компаниите са изправени пред сходни проблеми с набирането на служители. Безработицата в САЩ достигна 4,1%, в Китай е 3,9%, а в Германия и Япония е съответно 3,5% и 2,5%.

Рискът за глобалната икономика е, че компаниите могат да изпитват затруднения при наемането на работна ръка, а това може да подейства като спирачка за растежа. Компаниите отговарят на недостига на работна ръка с по-голяма автоматизация, въпреки че в краткосрочен план имотите може да получат тласък, тъй като компаниите търсят офиси с по-добро качество и местоположение, за да подобрят шансовете си за задържане на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още