IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Църквата на Англия заплашва да продаде енергийни акции за 16 млрд. долара

На сайта си църквата обяснява, че взимането на мерки против изменението на климата „е съществена част от опазване на божието творение“

22:16 | 09.07.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Замърсяващи компании, които не успяват да се справят с изменението на климата, могат да бъдат премахнати от инвестиционното портфолио на Църквата на Англия, като бъдат продадени акциите им на стойност 12 млрд. паунда (16 млрд. долара), съобщава CNBC.

След среща на високопоставени служители през уикенда, църквата се съгласи да продаде дяловете си в компании за изкопаеми горива до 2023 г., освен ако не успеят да докажат, че са сериозни по отношение на мерките, които взимат в борбата с изменението на климата.

Най-голямата църковна организация на Великобритания гласува с 374 гласа за и 4 против, за да се действа в посока на призоваване на предприятията да приведат стратегията си в съответствие с Парижкото споразумение за климата, което има за цел да ограничи повишаването на глобалните температури до под 2 градуса по Целзий.

На сайта си Английската църква обяснява, че взимането на мерки против изменението на климата „е съществена част от опазване на божието творение“.

Според годишния инвестиционен доклад на църквата инвестициите в петролни и газови компании е с малка тежест в общия портфейл – 4,48%.

Архиепископът от Кентърбъри Джъстин Уелби, ръководещ Църквата на Англия, миналата седмица по време на своя реч на Лондонското фондова борса, нарече заплахата от изменение на климата проблем „за цялата глобална общност по начин, както нищо друго не е“.  Уелби каза още, че рискът от изменението на климата за бизнеса е „неизмерим“ и няма начин да се предвиди въздействието му върху пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
факт - че духовните училища и академии произвеждаха и произвеждат изключително образовани хора----Такъв факт няма, фаже е доказана обратната връзка. .. ниско iq, висока религиозност.... само ти си с ниско iq и не си религиозен... демек специален си, хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Господин!!! другари като се качиш на летящата чиния и излетите за байконур
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
В общи линии... с другия ***, дет е писал, че "иначе си прав" и жали, че не му е дошло времето да забраните религиите, сте кандидати за Голямата награда за "бисер на годината" в категорията "и *** е човек и има право на мнение"... :lol:Тука е пълно с латентни ко^мунета... Нещо като латентните пеераси - още не знаят, че са... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Еми те комунистите опитаха, ама такива като тебе и смарти нещо пак не бехте доволни и ги плюхте точно затова... :lol:Плюс това има бая разлика от религия до църква. Религията е доктрина от духовни ценности, споделяна от общност от хора, а църквата е духовна институция. Тук в статията май става дума за второто.Колкото до образованието - некои кухи *** с първични мисловни вериги явно пропускат факта, че образованието като дейност е създадено и се е развивало през вековете след Христа изключително като атрибут на църквите... в това число и българското до "социалистическата революция". Щото буквите славянски, дето толкова ги тачиме и се гордеем с тях и са фундамента на нашите култура и образование, са дело на монаси, нале...? Също така е неоспорим факт, че българското образование преживя златния си век в годините на соца. Това не отменя и друг факт - че духовните училища и академии произвеждаха и произвеждат изключително образовани хора, защото образованието не се свежда само до това да те научат да цъкаш на компютър и да пазаруваш, нале...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 5 години
няма да е скоро... нивото на образование определя колко ще е религиозно едно общество, а това ниво последните години пада... следователно сме далеч и от закриването на всички религии... иначе си прав де !Сега имаме шанс отново да навлезем в тъмните векове, защо се получава така вече е тема на много по дълъг разговор :) но според мен основната вина е лошото ниво на образование във всички общества
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Е, нали Господ им е инвестиционен съветник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
Инвестиционният фонд към Църквата на Англия, който в миналото имаше финансови проблеми и беше сериозно критикуван, през 2016 г. отбеляза най-високата възвращаемост на инвестициите за последните три десетилетия. По този начин той се нареди сред най-добре представящите се фондове в света, пише Financial Times. Church Commissioners, както е официалното наименование на фонда, отбеляза възвращаемост на инвестициите си от 17.1% през 2016 г., основно заради силно представяне на световните и частните активи. Фондът управлява активи за общо 7 млрд. паунда.През последните 10 години възвращаемостта на фонда е била средно 8.3%, а за последните 20 - 9.5%, като постоянната цел винаги е била поне 5%, без да се взима предвид инфлацията. За сравнение, възвращаемостта на фонда на университета "Йейл", част от осемте университета от Бръшляновата лига, се вдигна с 3.4% на година през миналия юни. Възвращаемостта на инвестициите през последните 10 години е била 8.1%, докато през последните 20 12.6%.---
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
mrynmryn
преди 5 години
Кога ще закрият всички религии? Колко пари се наливат годишно в такива? С тия пари можехме да сме далеч по-развити. Да не броим вековете, когато алхимици за убивани за "вещерство" и също са забавили развитието на човечеството. Тая краста трябва да се премахне веднъж завинаги или поне да плащат данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Да бе, с какви молитви забогатяват? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още