IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси започват сесията с ръст благодарение на технологичния сектор*

Бенчмаркът Dow Jones расте с над 200 пункта в началото на борсовата търговия

18:08 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси започват новата седмица възходящо на фона на поскъпването на книжата на финансовите и технологичните компании и отслабването на притесненията заради търговска война между САЩ и ключовите им партньори, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нараства с 217 пункта до ниво от 24 673,75, като JP Morgan Chase е най-добре представящата се компания в индекса. Широкият измерител S&P 500 също напредва с 13,91 пункта до ниво от 2773,52 пункта, като технологичният и финансовият сектор постигат ръст от съответно 0,5% и 1%. И технологичният измерител Nasdaq започва сесията на зелена територия с повишение от 20,42 пункта до ниво от 7708,45 пункта.

Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet и Apple отбелязват ръст от най-малко 0,5%. Цената на акциите на банките пък нараства с най-малко 1%, водена от Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs и JP Morgan Chase.

Wall Street получи тласък и от положителния доклад за заетостта, публикуван в петък, който показа, че американската икономика е добавила 213 хил. работни места през юни, като надхвърли очакванията на анализаторите. Докладът помогна за отклоняване на вниманието от продължаващия търговски спор между САЩ и най-големите им партньори.

Пазарите очакват началото на сезона на корпоративните отчети, като Citigroup, JP Morgan Chase и Wells Fargo трябва да обявят резултатите си за предходното тримесечие. Очакванията са, че компаниите от S&P 500 са увеличили печалбите си с 20% през вторите три месеца на годината, сочат данни на FactSet.

Цената на златото продължи възстановяването си и в понеделник, като достига най-високото си ниво от почти две седмици насам на фона на слабия долар и скока на китайския юан. Тя постига ръст от 0,59% до 1,261,59 долара за тройунция.

Цената на петрола също се повиши на фона на нарасналото глобално търсене. Суровият петрол сорт Брент поскъпва с 59 цента до 77,70 долара за барел, а цената на американския лек суров петрол WTI нараства с 18 цента до 73,98 долара за барел.

На валутните пазари китайският юан отбеляза скок от над половин процент до ниво от 6,6112 юана за един долар, а еврото достигна най-високото си ниво от 14 юни насам до 1,1754 долара за едно евро.

*Материалът е актуален към 17:27 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още