IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган лиши кабинета от ролята му в избора на гуверньор на централната банка

Според съветник на президента „е сигурно“, че държавният глава ще определя кой да заема поста

20:26 | 09.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Ердоган със съпругата си Емине по време на речта му след встъпването в длъжност <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган със съпругата си Емине по време на речта му след встъпването в длъжност Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган подписа декрет, предвиждащ серия от промени в начина, по който се избира ръководството на централната банка в страната. С това държавният глава дава сигнал, че възнамерява да осъществи предизборното си обещание да затегне хватката си около определянето на финансовите политики в рамките на новата си президентска власт.

Документът, който има сила на закон, премахва клауза, която постановява, че гуверньорът на Турската централна банка се назначава от правителството за срок от пет години. В него обаче не се посочва кой ще бъде отговорен за бъдещите назначения, нито какъв ще бъде новата времева рамка за ръководния пост, съобщава Bloomberg.

Декретът също така лишава гуверньора от право на глас при избора на негови заместници, които са и част от Комисията за парична политика, определяща лихвените проценти в Турция.

Според съветника на президента Чемил Ертем по-късно в понеделник ще бъде публикуван друг декрет, в който ще бъдат уточнени подробностите за избора на гуверньор. Това, което „е сигурно“ – по думите на Ертем, е, че заемащият поста ще бъде назначаван от президента.

Изненадващата мярка оставя без отговор ключови детайли около функционирането на централната банка, но дава сигнал, че Ердоган има намерение да спази обещанието си да увеличи своя контрол върху създаването на паричните политики на страната.

Междувременно по-рано днес Реджеп Ердоган положи официална клетва като президент на Турция, поемайки новите правомощия на длъжността след референдума миналата година, който превърна страната в президентска република.

Очаква се по-късно днес държавният глава да обяви и състава на новото си правителство, което се очаква да бъде в намален състав от около 16 министри – с над десетима по-малко от сегашните 27.

Инвеститорите очакват да разберат състава на новия кабинет, тъй като той може да даде насоки какви ще бъдат бъдещите политически настроения в Анкара.

По време на своята реч при встъпването си в длъжност Ердоган заяви, че Турция е поела по път към едно по-силно правителство и държава. Той също така обеща и постигането на напредък във всички области от човешки права до инвестиции, съобщи Ройтерс.

Държавният глава, който направи обръщението си пред президентския дворец в Анкара, посочи, че първото заседание на новото му правителство ще се проведе в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Смело, типично ориенталско-султанско решение....това е здравата ръка! Това беше и мечтата на турските избиратели в германия! Честито на всички фесове....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 5 години
Смело, типично ориенталско-султанско решение....това е здравата ръка! Това беше и мечтата на турските избиратели в германия! Честито на всички фесове....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
KMETA
преди 5 години
Иска да става ортак на ФРС или ще им играе донка ?Чак пък да им обяви война не вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още