IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиери от залива Вромос недоволстват след отлив на клиенти

Авария на моторна лодка замърси с дизел залива на Китен

10:36 | 10.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Хотелиери от залива Вромос  край Черноморец недоволстват заради отлив на клиенти, съобщи Нова телевизия.

Хората си анулират резервациите, след като на 6 юли районната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас и това лято предупреди за завишени нива на радиация. Информацията е оповестена на табела на пясъчната ивица, предаде БТА. Според заместник-директора на РЗИ д-р Вергиния Цанова на места радионуклеидите в пясъка и в почвата на този терен спрямо останалите терени по Черноморието са между 5 и 50 пъти повече. Засега няма забрана за ползване на плажа.

Проблемът е причинен от отпадните води на затворената преди две десетилетия мина "Росен", които са зауствани в залива. От мината бе добивана руда, богата на уран.

Сега хотелиерите се оплакват, че оповестените данни провалят туристическия сезон и голяма част от клиентите им са отменили резервациите си. 

„За последните няколко дни имам около 20 отменени резервации”, оплака се един от хотелиерите пред Нова телевизия.

Георги Димитров и Яна Николова, членове на инициативен комитет, вече поискаха извинение от Виргиния Цанова.

„В неделя следобед събрахме подписка от 600 души с искане до кмета на града да се сформира екип от специалист по радиация, юрист и пиар експерт, да се направи пресконференция, на която да бъдат съобщени резултатите и оттук нататък, който се заиграе със залива Вромос, да му се търси съдебна отговорност”, обясни Яна Николова.

„Ежегодно се правят проверки на залива. Винаги има поставена табела там. Радиационният гама-фон е завишен с около два до три пъти”, обясни д-р Георги Паздеров от РЗИ-Бургас.

Хотелиерите подозират, че данните се оповестяват в разгара на сезона, за да бъдат пренасочени туристите към Созопол или някой да вземе залива и да го застрои.

Междувременно авария на моторна лодка в залива на Китен на 9 юли предизвика разлив на дизелово гориво, предаде БНТ. Плавателният съд е бил на ремонт и при пробите се напълнил с вода и потънал до половината, като горивото от резервоара изтекло в морето.

Разливът е минимален и не заплашва околната среда, казаха от РИОСВ. Няма опасност за плажуващите.

Разлятото дизелово гориво ще бъде изпомпано и пясъкът в района на аварията ще бъде почистен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още