IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателството на ЕС е довело до ръст на цените на луксозните хотели в София

Увеличава се значимостта на посещенията за туризъм и развлечение, показва доклад на консултантска компания

10:53 | 10.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на високия клас хотели в София са нараснали със 7,3% и 7,7% съответно за 5-звездните и 4-звездните хотели през 2017 г. спрямо година по-рано. За същия период заетостта се е увеличила съответно с 3,9% и с 3% за споменатите категории.

Това показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton въз основа на данни от изследването Sofia Hotel Benchmark Survey, което се провежда за втора поредна година сред водещи хотели в категориите 4 и 5 звезди в София.

Източник на ръст в сектора са както високата бизнес активност, така и българското председателство на ЕС. Макар и увеличеният брой пътувания с нискотарифните авиокомпании да не засяга пряко високия хотелски сегмент, положителният ефект от по-добрата разпознаваемост на София като туристическа дестинация се усеща и при него.

Най-сериозно покачване на цените през 2017 г. отбелязват хотелите в центъра на София, които най-често са първи избор за резервации за председателството на ЕС. През последните години част от тях преминаха и през цялостно обновяване, което им позволи да отворят с по-високи цени. Извън централните райони най-облагодетелствани са хотелите по пътя между летището и НДК, към които преля част от търсенето при изчерпването на капацитета на центъра.

„Положителна тенденция е и подобряването на баланса в заетостта. Обичайната картина при високата категория хотели през последните години включваше много добра заетост от бизнес пътувания през седмицата и по-слаби уикенди. Резултатите от тазгодишното ни проучване обаче показват нарастваща значимост на посещенията за туризъм и развлечение, чиито дял достига 38% в общия микс и почти се изравнява с този на бизнес пътуванията“, коментира Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ в Cushman & Wakefield Forton.

Възходящото развитие на пазара от последните години обаче е довело до ръст на инвестициите в нови хотели в София, включително на такива опериращи под световни брандове. Сред примерите са Hyatt Regency, Marriott, както и Hampton by Hilton в центъра на София. Българските вериги също са активни на пазара – НИКМИ е напът да добави нов 5-звезден хотел към портфолиото си със завършването на Millennium Center. Предстои и реновирането на придобити през последните години, но слабо работещи или неработещи хотели, което също ще увеличи предлагането в по-високия клас.

Към пролетта на 2018 г. в строеж или в проект са били хотели в категориите 4 и 5 звезди с общо 1713 стаи. Към същия период работещите проекти в двете категории са с общо 4611 стаи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още