IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги попари гръцките надежди за участие в количествените облекчения

ЕЦБ може да спре своите стимули за икономиката на еврозоната на фона на растящата инфлация

12:16 | 10.07.18 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги попари надеждите на Гърция за участие в програмата за количествени облекчения на институцията, пише гръцкият в. "Катимерини". В Атина очакваха това да стане факт след като приключи последната спасителна програма през август.

Според Драги обаче първо трябва да станат готови анализите относно устойчивостта на дълга на Гърция. Пред комисията по икономически въпроси към Европейския парламент той обясни, че споразумението между страната и кредиторите съвсем не е достатъчно условие.

Освен това ЕЦБ ще изчака и одобрение от европейските депутати на решението на Еврогрупата относно края на спасителната програма за Гърция.

Пред европейските депутати Драги посочи още, че банката може да спре своите стимули за европейската икономика на фона на подобряването на инфлацията и въпреки напрежението около водещите се търговски войни, допълва Bloomberg.

"Уверени сме, че благодарение основно на нашата монетарна политика, нивото на инфлацията ще се доближи до нашите цели", каза още председателят на ЕЦБ и допълни, че перспективите за растеж на еврозоната остават до голяма степен балансирани.

Препоръката на Драги е на фона на растяща глобална несигурност Европа да остане обединена и призова националните правителства да работят повече за укрепване на региона.

Пред ЕП председателят на ЕЦБ направи коментар и за растящия дълг на Италия към банката и останалата част от еврозоната. Според него, макар и да той да е значително по-голям, "историческият опит" показва, че това не е сериозен проблем и дисбалансите ще започнат да намаляват с края на програмата за изкупуване на токсични книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
И кво толкова лошо е направил Карл Маркс - че е написал доста истини, за които сега се сетиха, че са верни ли? Ти много обичаш да прокламираш тука консерватизъм, ама не знам дали ти е ясно много за какво става дума... Някакъв бизнес упражняваш ли? Щото тука е пълно с изполичари-капиталисти, дето капитализмът им стига до там да си получат надницата в дебитната карта и да отърчат до магазина да я опукат, а социализма го мразят, защото му били празни магазините...Дали па не ти е време да попрочетеш нещо и от Маркс...? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Бе той и Левски е бил терорист и убиец за некои, па за други това не пречи да си слагат ликът му насекъде като икона и да го обичат - и аз в това число... Та дай го по-внимателската ... и хем полека... с терористите и убийците, а...? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
А празните аватари говорят ли за празнотата у коментатора? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 5 години
да покажеш доказателства че е терорист и убиец ... първо, и тогава мнението ми ще е същото като и за миризливия тип дето е изтипосан на кубинкото знаме ! и щях да го порицая за това че се кланя н аМаркс, докато не отворих линка, но след това, вече получих и 100% доказателство че ти си един долен лъжец ! :):)Къде точно видя че се е кланял ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
А за терориста убиец, който се кланя пред паметника на маркс в трир на първи май тази година какво ще кажеш?? euronews.com/2018/05/04/juncker-opens-exhibition-to-karl-marx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 21
khao
преди 5 години
пак да ти кажа, няма как коментара ти да тежи докато имаш терорист-убиец на аватара ... все едно да туриш путин, няма как да те вземем насериозно така !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Количествените улеснения под формата на отрицателни лихви надуха цените на жилищата и заформиха нов балон.Жилищна криза се формира в цял свят, включително и в България.Цените на имотите особено в София станаха извратени, благодарение на безконтролното кредитиране на банките. Цената на парите е лихвата и когато банките прекалено дълго държат тази лихва на 0,се постига обратен ефект и вместо по добър живот, хората поличават нова криза и спад в стандарта на живот. За много кратко време се получава усещането че всичко е наред, но то е фалшиво защото е изкуствено подплатено от евтините пари които банките наливат в икономиката. В крайна сметка тази извратена политика разпредели богатството в полза на богатите и увеличи социалната пропаст в обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още