IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва в очакване на стачка на работниците в Норвегия*

Златото обаче поевтинява, след като достигна двуседмичен връх в предишната сесия

10:14 | 10.07.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да вървят нагоре и във вторник поради все по-силните опасения за потенциалния недостиг на доставки, докато стотици петролни работници в Норвегия се готвят да стачкуват по-късно през деня след неуспешни разговори за промяна в заплащането им, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през август поскъпват с 0,51% до 74,23 долара за барел. Сортът Брент отчита повишение в цената си с 0,50% до 78,46 долара за барел.

Евентуално спиране на част от производството в Норвегия заради стачка е още един източник на напрежение в така или иначе затегнатия пазар.

САЩ заявяват, че искат да намалят износа на петрол от Иран - петия по големина производител в света, до нула до ноември, което ще принуди други големи производители да изпомпват повече петрол.

Саудитска Арабия заедно с другите членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), включително и Русия (която не е член на картела), се съгласиха миналия месец да увеличат производството, за да ограничат ръста на цените и да компенсират глобалните производствени загуби в някои страни, включително Либия.

Добивът на петрол в Либия е намалял до 527 хил. барела на ден в сравнение с 1,28 млн. барела произвеждани през февруари заради неотдавнашното затваряне на петролните пристанища, заяви в понеделник ръководителят на Националната петролна корпорация.

В Канада прекъсване на производството в съоръжение за добив на 360 хил. барела на ден също се отразява върху продукцията.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,17% до 1257,50 долара за тройунция, след като достигна дуседмичен връх в предишната сесия. От металите само медта поскъпва с 0,49%, а пшеницата поевтинява с над 1%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,07% до 94,15 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,17% до 111,04 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,04% до 0,7464 долара.

* Информацията е актуална към 9:51 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Та толкоз за петрола!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Инвесторче, не пробутвай фалшиви новини!10% дял на Иран е проблема и срещата на дядя Вова с Тръмплина.Основно ще говорят за Иран............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ert
преди 5 години
Нормално, няма как производството да е на 100% постоянно, случват се проблеми. Важното е пазарът да реагира адекватно според реалността, а не според розовите очаквания за светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още