IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните имоти в Лондон продължават да се понижават през май

В централната част на британската столица те отбелязват спад от 1,8% на годишна основа

15:34 | 10.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на луксозните имоти в Лондон продължават да се понижават, тъй като купувачите се съобразяват с цената и сменят жилището си предимно заради работа или образование, показва изследване на консултантската компания Knight Frank, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

В централната част на Лондон цените на луксозните жилища са намалели с 1,8% в 12-те месеца до май 2018 г. и с 0,4% на месечна основа в целия ценови диапазон.

Данните показват още, че в останалите части на британската столица цените на луксозните домове са се понижили с 3,8% на годишна основа и с 0,5% на месечна основа.

В центъра на Лондон цените на жилищата на стойност до един милион паунда са отбелязали спад от 2,4% на годишна основа. В диапазона между един милион и два милиона паунда са намалели с 2,2%, а в този между два милиона и пет милиона паунда са се понижили с 2%. Жилищата в ценовия диапазон от пет до десет милиона са поевтинели само с 0,3%, а при жилищата на цена над десет милиона паунда е регистриран спад от 0,5%.

В останалите части на британската столица цените на жилищата до един милион паунда са намалели с 4,2% на годишна основа, с 4,5% - в ценовия диапазон между един и два милиона паунда, с 4% - при жилищата на цена между два и три милиона паунда, с 5% - при домовете на стойност между три и четири милиона паунда, с 1,6% - при жилищата между четири и пет милиона паунда и с 2,7% - при жилищата на цена над пет милиона паунда.

Том Бил, ръководител на отдел „Жилища в Лондон“ в Knight Frank, отбелязва, че настоящият период на спад на цените на луксозните имоти в центъра на Лондон продължава почти толкова, колкото в началото на 90-те години на миналия век.

Но сега най-големият спад от 9% е значително по-малък от този в предишните години. „Търсенето продължава да се ръководи от цената и все повече е тласкано от купувачи, които искат да се преместят заради образованието си или за да живеят в по-малко жилище“, обяснява Бил.

Той допълва, че предлагането е нараснало, тъй като повече собственици опитват да продават имотите си след данъчните промени и очакванията, че цените на жилищата са достигнали дъното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още