IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей, която отказва да се предаде

Засега британският премиер има повече поддръжници в своята партия и успява да прокара визията си за Brexit

08:16 | 11.07.18 г.
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей просто отказва да се предаде, пише в коментар европейското издание Politico. Въпреки двете оставки в правителството тя поддържа своята насока за "мек" Brexit и се надява нейната партия да я подкрепи.

Първоначалните сметки показват, че на този етап Мей може да оцелее или поне да продължи борбата си по-дълго.

Аритметиката сочи, че в парламента съотношението на силите не се е променило - към момента поддръжниците на "твърд" развод с ЕС все още не са мнозинство и нямат силата да се противопоставят на визията на Тереза Мей за напускане на общността.

Така, само минути след оставката на външния министър Борис Джонсън, британският премиер се изправи пред долната камара на британския парламент и запозна депутатите със следващите стъпки от плановете си за Brexit. По-късно имаше среща и с представителите на своята консервативна партия.

Засега нещата изглеждат стабилни за премиера, но в дългосрочен план тя може и да срещне проблеми, защото остава неясно дали ще има достатъчно депутати, които да подкрепят нейната визия за излизане от ЕС.

В същото време и лейбъристите се намесват и заговориха открито за "коалиция на хаоса", която управлява страната, и гласуваха по същия начин, както и поддръжниците на твърдия Brexit - против споразумения на правителството с Брюксел, които са в съзвучие с плановете на Мей.

В консервативната партия на Мей така или иначе са критични за подкрепата на лейбъристите относно плановете за Brexit. Подкрепящите твърдата линия в партията са убедени, че това ще предизвика разцепление. Те критикуват своя министър-председател и за това, че не се е подготвила за излизане от ЕС без сделка, което превъръща Великобритания във васална държава.

Самата Мей също признава, че дори и ЕС да промени своите позиции в преговорите, все пак има сериозен риск от Brexit без сделка.

Всъщност, въпреки хаоса в Лондон, страните от общността не подсказват, че биха променили тактиката си, което сигнализира и за нови кризи на "Даунинг Стрийт" 10 до края на година. И този път Тереза Мей може и да не оцелее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още