IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България трябва да създаде добра технологична екосистема?

Процесът на фрагментация на световния пазар на стоки и услуги ще засегне до някаква степен и България, прогнозира икономистът Антон Костадинов

13:03 | 10.07.18 г.
Защо България трябва да създаде добра технологична екосистема?

България трябва да се съсредоточи в създаването и развитието на добра технологична екосистема, препоръча д-р Антон Костадинов, главен асистент от Института за икономически изследвания при БАН, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Той посочи, че преди години страната ни беше конкурентоспособна, благодарение на евтината работна ръка, но сега технологичното развитие е от съществено значение и е основното предимство за дадена държава.

“Най-важното за България е да успее да покаже висок потенциал като инфраструктура и добра технологична екосистема. Вече цената на труда не е определяща, а по-скоро именно такива умения", посочи експертът.

Според него не е случайно, че информационният и комуникационният сектор са най-бързо развиващите се в страната, а и навсякъде по света. Но предупреди, че е притеснително, че към момента има голяма вълна млади хора, които намират професионално развитие именно в такива компании, защото тази вълна може да "угасне" бързо.

Препоръката на Костадинов е да бъде разработена държавна политика в областта.

Експертът посочи още, че секторът на услугите в България се развива доста добре - годишният му ръст е около 25%.

„Най-развити в страната са туризмът и транспортните услуги. Останалите видове услуги не са така добре застъпени”, добави той.

Като "много тревожен" икономистът определи процеса на фрагментация на световния пазар както на стоки, така и на услуги и прогнозира, че той ще засегне до някаква степен и България.

„Неспособността на Световната търговска организация да уреди новата архитектура на световната търговия ще доведе до такава фрагментация. Все повече и повече се наблюдават двустранни споразумения за търговия. Това е световен феномен. Повечето споразумения са отделени от Световната търговска организация и имат собствени правила“, посочи Костадинов.

Експертът коментира и търговската война, която се води в момента.

“Търговската война започна преди доста години, веднага след финансово-икономическата криза. Това, което се наблюдава в момента, е пикът на тази война. След кризата имаше множество световни дисбаланси. Действията на САЩ в момента са изцяло логични. Те целят именно да избягат от тези дисбаланси”, каза Антон Костадинов.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още