IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иновативни стартъпи ще ползват до 200 хил. лв. безвъзмездно финансиране

Повече от 350 проекта ще бъдат финансирани по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, обяви Александър Манолев

13:43 | 10.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от 350 проекта ще бъдат финансирани по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, а безвъзмездната помощ за всеки един от тях ще бъде до 200 хил. лв.

Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев в рамките на информационните дни по процедурата в Пловдив. В събитието участие взеха и зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков и зам.-областният управител Петър Петров, информираха от пресцентъра на икономическото ведомство.

„Това е една от най-очакваните процедури за стартиращи компании, със значителен финансов ресурс от 67 млн. лв., а по нея ще могат да кандидатстват стартъпи в редица области на действие, които са създадени след 31 декември 2016 г.“, обясни зам.-министър Манолев.

По думите му интересът към схемата е сериозен като през последната година активно са обсъждани с бизнеса всички изисквания по нея, за да бъде максимално полезна за българските новооткрити фирми.

„Надявам се и тези проекти да бъдат устойчиви – това наистина да бъде стимул за създаване на конкурентни български предприятия, които да генерират растеж“, подчерта Александър Манолев и посочи, че експертите очакват да получат над 2 хиляди проектни предложения в рамките на кандидатстването.

„Очаквам прогнозата на експертите да е вярна, защото колкото повече са проектите, толкова по-високо ще е и качеството на спечелилите финансиране“, каза зам.-министърът.

Той цитира и статистика за стартиращите компании в България, според която за последните пет години са създадени около 2 хиляди стартъпа. От предприятията, в които са инвестирали инвестиционни фондове, около половината все още съществуват, а 40% са получили последващо финансиране.

„Това показва, че българските стартъпи са устойчиви и наистина се надявам, че с процедурата, която стартираме ще дадем още един тласък за тяхното развитие“, допълни Александър Манолев.

Икономическият заместник-министър съобщи и данни за актуалното изпълнение по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, като към днешна дата по нея са изплатени над 700 млн. лв. и са сключени 1 850 договори на обща стойност 1,7 млрд. лв.

Пловдив е един от регионите, които показват много добри резултати в работата с европейските проекти, като за миналия програмен период на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” са изпълнени 302 договора за безвъзмездна финансова помощ с размер на изплатените средства от над 200 млн. лв.

Не по-малък е интересът и към настоящия програмен период на ОПИК – до момента в региона са сключени договори за над 170 млн. лв., а повече от половината от тях са вече успешно усвоени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още