IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд подкрепи споразумението за 10 млрд. долара по Дизелгейт

Споразумението покрива връщането и поправката на близо 500 000 дизелови превозни средства в САЩ, които са били оборудвани със софтуер за манипулиране на тестове

16:32 | 10.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американски апелативен съд подкрепи споразумението за 10,3 милиарда долара за притежателите на автомобили на Volkswagen, засегнати от скандала с манипулираните вредни емисии - Дизелгейт, предаде DPA.

Съдебните заседатели от 9-ти апелативен съд в Калифорния са решили, че споразумението "e предоставило съществени материални ползи" на ищците и е било "справедливо и адекватно".

Споразумението покрива връщането и поправката на близо 500 000 дизелови превозни средства в САЩ, които са били оборудвани със софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии, пише БТА.

Обжалването е започнало, след като някои от ищците са отказали да приемат първоначалното решение. Съдът е потвърдил, че споразумението е предоставило ползи, "аналогични или надвишаващи онези, които се получават след успешен съдебен процес".

Volkswagen се е съгласил на цялостен компенсационен пакет, според който ще купи обратно засегнатите превозни средства, като се съгласи да прекрати договорите за лизинг или където е възможно да премахне софтуера, който манипулира данните.

Германският автомобилен производител трябваше да плати над 25 милиарда долара за глоби и компенсаторни плащания, откакто американският регулаторен орган за околната среда постанови през 2015 година, че компанията систематично е манипулирала тестовете за отделяните вредни емисии на дизеловите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още