IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е поела ангажименти за банковия сектор, за да се присъедини към ERM-2

Според източник на Ройтерс на срещата на Еврогрупата в четвъртък може да бъде определена конкретна дата за членство в "чакалнята" на еврозоната

19:55 | 10.07.18 г. 33
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България се е ангажирала със заздравяване на банковия си сектор, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представители на Европейския съюз (ЕС) два дни преди срещата на финансовите министри на еврозоната, която ще хвърли известна яснота върху напредъка на страната към приемането на еврото.

Агенцията припомня, че България изпълнява официалните критерии за присъединяване към еврозоната, тъй като левът е обвързан с еврото, инфлацията е ниска, а публичните финанси – стабилни. Страната обаче остава най-бедната в Европейския съюз, а широкоразпространената корупция и проблеми с някои банки хвърлят сянка върху перспективите за членство.

Страните членки и институциите на еврозоната поискаха от София да засили проверките на кредиторите си и да приеме тяхно външно наблюдение, преди да се присъедини към механизма на обменните курсове ERM-2 – т.нар. чакалня, която продължава около 2 години, преди да се пристъпи към реално членство.

След първоначалните несъгласия България е предложила някои ангажименти от своя страна в писмо до властите в еврозоната.

Конкретните обещания не биват разкрити, но според двама представители на ЕС, поискали да останат анонимни, писмото е положителен ход, а според единия – включва ангажименти по отношение на банковия сектор.

Получихме от българските власти писмо с предварителни ангажименти по отношение на твърдото им намерение за присъединяване към ERM-2 и Банковия съюз“, заяви говорител на лидера на Еврогрупата Марио Сентену във вторник.

Еврогрупата включва финансовите министри на 19-те страни членки на еврозоната, които са и членове на проекта за банков съюз, целящ да укрепи финансовата стабилност на блока.

Страните, които искат да се присъединят към еврозоната, не са правно задължени да бъдат част от банковия съюз. Европейските власти обаче поискаха това от България, за да получат повече гаранции от страната и да се опитат да наложат модел за други бъдещи членки.

България е някакъв „вид опитно зайче“ в този процес, казва представител на ЕС.

Страните членки на банковия съюз прехвърлят на органите на ЕС правомощията да наблюдават най-големите им банки и да се справят с проблемни кредитори.

Българското писмо е било изпратено преди срещата на финансовите министри в четвъртък в Брюксел, на която заедно с Европейската централна банка и високопоставени финансови представители на България ще се обсъдят следващите стъпки за страната.

Представители на ЕС казват, че резултатът все още не се знае, но според един от тях на срещата може да бъде определена конкретна дата за присъединяване на България към ERM-2.

Оценката на ангажиментите на страната може да отнеме повече от година, казва представителят. Едва след това България ще може да се присъедини към чакалнята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 10
Whitestar
преди 5 години
Факт е, че критериите за влизане в Еврозоната са изпълнени само на хартия. Трябва да се излезе от шаблонното спазване на някакви показатели. Не е случайно, че много от старите страни членки не са в зоната, това не бива да е идея фикс, още повече поради наличието на валутен борд. Това ще доведе до загуба на стабилност, и непоравдани очаквения за повишение на стандарта, на цената на националната ни идентичност. Факт е, че при всяко влизане на страна в Еврозоната първо се повишават цените и инфлацията. За най-бедната страна членка това би било много тежък товар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 7
al64ad
преди 5 години
слагате минуси,сякаш не се сещате за "драмата" която предстои,ако се запътим към ерм: "популист предприема непопулярни действия" щели да управляват дълго при ERM2......по голям виц не бях чувал скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
al64ad
преди 5 години
по "документацията" за ERM 2 утвърдена и подписана от шефовете на централните банки и финансовите министри на всички членове на ЕС през 2006 година се позволява "плаване " от +,-15 % което се регулира /защитава от Мместната ЦБ .Ако нещата се "скапят" зад местната ЦБ застава ЕЦБ. Документа съм го чел много внимателно през 2009 година /защо ли /.....не знам има ли някаква промяна оттогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
al64ad
преди 5 години
никой не е вечен,още повече тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 0
coder
преди 5 години
Балтийските страни ги приеха с валутен борд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
цената за еврочленство сега с този екип не е нито малка, нито краткосрочна, а гаранция да ни управляват самопровъзгласили се за успешни некадърници, като например лиляна павлова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 16
redcretin
преди 5 години
Положителна и неизбежда стъпка.Драмата обаче е че ЕРМ2 не може да се комбинира с валутен борд. Е, левът го крепеше само борда ... знаем си че има 20 години скрита инфлация, ефектът е бързо обезценяване с минимум 30% годишно. Това само по себе си е драма, но е и неизпълнение нба критериите нна ЕРМ2, следва удължаване на срока и ново обедняване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 5
al64ad
преди 5 години
тук нещата не опират до краткросрочни финансови минуси или до частните интереси на определени вътрешни кръгове. Ние или ще се опитаме да бъдем част от Европа "на първа скорост",независимо от цената ,която може да се наложи да платим краткосрочно ,или.......не ми се мисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 4
supertrader
преди 5 години
В европарламента преди време взеха решение литиевойонните батерии в пратки да бъдат означавани със специален стикер. Добро решение на пръв поглед и въз основа на него шефа на немските пощи е решил въобще пратки с такива батерии да не се приемат. Естественно от това пощите ще загубят пари, но пък частни куриерски фирми приемат пратките и разбира се на тройни цени случайно. Познай какво си е купил шефа на немските пощи с "подаръка". Пък ако си мислиш че не става въпрос за загуба от милиард за пощата си в грешка. Рестрикциите и ограниченията много често носят някому много пари, а в ЕС се скъсаха да слагат забрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
Ако ERM 2 в нашият случай е "формалност" ,защо са всичките тези условия ?? Защото Борисов не слушка и е по своенравен от Орбан ,предполагам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още