IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп даде заявка за нов сблъсък със съюзниците си на срещата на НАТО

Предстоящата среща на върха а Алианса може да се окаже повторение на неуспеха от Г-7 от началото на юни

15:59 | 11.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп при пристигането си в Белгия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп при пристигането си в Белгия. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп се готви за нов сблъсък по време на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли. Причина за негодуванието на държавния глава отново е недостатъчното финансиране от останалите страни в Алианса, които – според него, въпреки увеличения си принос все още не дават достатъчно, за да облекчат американското бреме.

„В рамките на миналата година бяха дадени около 40 млн. долара повече от други страни, за да се подпомогне НАТО, но това не е достатъчно“, заяви Тръмп пред репортери напът за срещата, цитиран от Ройтерс.

Той отново припомни, че страната му плаща твърде много особено в сравнение с някои други страни.

„Това продължава с десетилетия и е непропорционално и нечестно спрямо данъкоплатците на САЩ, и ще го направим справедливо“, заяви още президентът. Въпреки това той поздрави генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който „работи много усилено по този проблем“.

Тръмп често отправя остри критики срещу невъзможността на редица страни от организацията да увеличат разходите си за отбрана и достигането на целта от 2% от брутния си вътрешен продукт – позиция, която заемаха и предишните американски президенти Барак Обама и Джордж Буш.

Държавният глава обаче увеличи натиска през последните седмици, сигнализирайки, че се подготвя за сходна битка като тази в рамките на форума Г-7 в Канада, посочва в. Financial Times. След края на срещата беше договорено съвместно комюнике, но след тръгването си Тръмп написа в Twitter, че САЩ няма да го подпишат заради критики от страна на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Критиките на Тръмп спрямо съюзниците от НАТО и европейските страни предполагат, че държавният глава се завръща към голяма част от темите, засегнати в предизборната му кампания, отбелязва още вестникът. Малко след пристигането си в белгийската столица американският търговски представител Робърт Лайтизър заяви, че Вашингтон ще започне нов етап по налагане на допълнителни мита върху китайски вносни стоки за 200 млрд. долара.

И докато европейските лидери се въздържат от това да отговарят директно на всяка от критиките на американския президент, във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува Тръмп заради пренебрежителното му отношение към военния принос на блока, чиито войници от години се сражават на страната на САЩ в Афганистан.

„Винаги си заслужава човек да знае кой е негов стратегически приятел и кой – стратегически проблем“, заяви Туск, който по-късно написа в Twitter, че САЩ „нямат и няма да имат по-добър съюзник от ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
Браво на Тръмп. Най-накрая малко сблъсъци, че беше станало много скууучно. Да почва "бецалена", че не може само на американски подаяния.Тръмп даде заявка за нов сблъсък със съюзниците си на срещата на НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още