IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вдъхва нов живот на изоставени имоти в центъра на Атина

В списъка има около 50 имота, някои от които са сгради в стария търговски център на гръцката столица

12:54 | 14.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се опитва да съживи някои от материалните си призраци – десетки отдавна изоставени държавни имоти в центъра на Атина ще бъдат реновирани, за да се подобрят някои от най-окаяните части на гръцката столица, съобщава в. „Катимерини“.

Впечатляващото портфолио включва една от най-старите къщи в Атина, хотел в центъра на града, многоетажни офис сгради и структура с мраморни балкони от XIX век с историческо кино.

Имотите принадлежат на държавни пенсионни фондове и вместо да ги продаде бързо и на ниска цена, правителството обмисля възможността за дългосрочното им отдаване под наем.

В настоящия списък са включени около 50 имота. Много от тях са удивителни сгради в стария търговски център на Атина, където цели квартали бяха разрушени от неконтролирани имигранти, безредици и финансовата криза в Гърция, която превърна празните магазини със счупени прозорци в често срещана гледка в гръцката столица.

Сега е трудно човек да си представи, но олющените някога стени са пулсирали с живот – от навъсени бюрократи, обработващи документите на чакащи на опашка хора, до дребни престъпници, очакващи съдебен процес, и пиещи кафе адвокати в съдебни одежди.

Половината от имотите не са генерирали никакви приходи от години – по-конкретно от четири десетилетия за порутената къща „Прокеш ван Остен“, построена за австрийския посланик през 1837 г. и по-късно използвана като музикално училище.

В район с луксозни имоти край площад „Синтагма“ се намира сграда с площ от 2600 кв. м от 1955 г. с мраморен вход в окаяно състояние. Тя все още е пълна с документи на търговски фонд, офис мебели и доклади от заседания на ръководството на фонда – останки от гръцката бюрокрация.

Сградата, която е празна от 2006 г. насам, трябва да се използва от държавна организация за насърчаване на инвестициите и търговията.

На оживен булевард между площадите „Синтагма“ и „Омония“ се намира една от малкото значими сгради в града от XIX век, която е оцеляла от жестокото следвоенно развитие. Офисите в нея са приютявали адвокати от близките съдилища, повечето от които вече са се преместили.

Звънците на вратата все още работят, но стаите са празни и пазят следи от някогашните си обитатели – пишеща машина, вентилатор, камъчета от морски ваканции, неотворени писма, официални обувки в кутия.

„През 2000 г. хиляди хора идваха тук всеки ден, продавах по 600 кафета дневно“, казва Никос Панагакос, който управлява кафене на втория етаж.

“Адвокатите чакаха по шест месеца, за да се сдобият с офис тук. Съдът се премести, дойде кризата и сега има около десет обитавани офиса“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още