IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп откри още една слабост в европейските си партньори - "Северен поток" 2

Американският президент поиска НАТО да обърне внимание на зависимостта на Германия от руските доставки на петрол и природен газ

12:15 | 11.07.18 г. 1
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Американският президент Доналд Тръмп откри още един фронт на атаки срещу европейските си партньори преди срещата на върха на НАТО, която започва днес в Брюксел, пише Bloomberg. Става въпрос за разширението на "Северен поток" и подкрепата, която оказва Германия за руския проект.

"Германия е заложник на Русия заради нейните доставки - те затвориха своите въглищни централи, своите ядрени централи, и получават толкова много петрол и газ от Русия. Мисля, че НАТО трябва да обърне внимание на това", категоричен е американският президент.

Очакванията преди началото на разговорите са Тръмп да отправи остри критики към останалите членове на Алианса. Основната част от тях са свързани с недостатъчните разходи за отбрана, които отделят повечето страни от ЕС.

Преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Доналд Тръмп коментира още, че Алиансът посочва Русия като заплаха за сигурността, а в същото време Германия плаща милиарди долари годишно на Москва.

"Северен поток" 2  от месеци разделя страните от ЕС. Според представители на държавите в Източна Европа този проект ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ, а и Москва може да го използва за геополитически натиск в региона.

Голям защитник на газопровода обаче е Германия, която твърди, че този проект е икономически. Същото посочват и от Москва, мотивирайки се с участието на пет големи западни инвеститори в плановете за строеж на още две тръби по дъното на Балтийско море.

Основните институции в Брюксел също са против новия газопровод. Комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович обаче предупреди преди седмици, че общността ще се защити, ако САЩ наложат санкции във връзка със "Северен поток" 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 5 години
абе пищов, сопри се малко бе ... след две години ще има друг след теб и ще го очаква много труден мандат заради твоите изцепки.. освен ако не искаш да се скараш с целия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още