IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продуктовата такса за стари коли се увеличава

Управляващите промениха нормативни актове за управление на отпадъците

14:02 | 11.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Намалява се размерът на продуктовата такса за нови автомобили с двигатели с вътрешно горене с 10% и се запазва досегашният размер на таксата за автомобили на възраст до 5 години.

За по-дълго употребявани автомобили продуктовата такса се увеличава с 12-13%. Това реши днес кабинетът с приемането на изменения в нормативни актове за управлението на отпадъците, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

В съобщението се казва, че, за да бъде стимулирана употребата на автомобили с по-ниски нива на замърсяване, екоминистерството променя наредбата за заплащане на продуктова такса.

Пак там се предвижда за хибридните автомобили таксата за новите да намалее с около 20%, а за по-дълго употребяваните да се увеличи с 12%. 

Отпада заплащането на продуктова такса за електромобили до края на 2021 г.

С промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се увеличава реално обхванатото население в системите за разделно събиране. Увеличава се броят на разположените съдове за населени места с под 50 хил. жители средно с 15%, от 50 хил. до 100 хил. жители с 9% и над 100 хил. жители - с около 7%. Дава се приоритет на определени методи на рециклиране.

С цел рециклиране на излезлите от употреба моторни превозни средства за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 т (М2, МЗ, N2 и N3) се въвежда разширена отговорност на производителя за тези категории. Поставят се високи цели: за оползотворяване 96% и за рециклиране 94%.

Очакваният резултат е да не се изхвърлят опасни вещества, да не се горят и третират нерегламентирано компоненти и части от автомобили, което е свързано с особено висок риск за здравето и околната среда и противоречи на принципите за кръгова икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още