IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоименова: Изтеглянето на лекарствата за хипертония е превантивна мярка

Има достатъчно налични алтернативи за замяна на терапията, каза директорът на ИАЛ

14:57 | 11.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Изтеглянето на лекарствата, съдържащи токсичната съставка валсартан, който е предполагаем канцероген за хора, е превантивна мярка. Това обяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) проф. Асена Стоименова пред депутатите в Народното събрание.

Стоименова се яви в пленарната зала и беше изслушана по казуса с изтеглените медикаменти за лечение на хипертония по искане на депутатите от БСП. 

Припомняме, че в края на миналата седмица 62 лекарства бяха изтеглени в ЕС заради съдържание на примес в активното вещество валсартан, което се класифицира като вероятен канцероген. Лекарствата са използвани за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Вчера Изпълнителната агенция по лекарствата публикува списък с лекарствата, които са безопасни за прием, въпреки че съдържат валсаран.

Директорът на ИАЛ успокои пациентите, приемащи въпросните медикаменти, че проблемът няма 6-годишна експозиция, както твърдят от БСП, и призова да се черпи информация само от сайта на ИАЛ, МЗ и Европейската агенция по лекарствата.

Асена Стоименова обясни, че наличието на токсичния валсартан в препаратите за кръвно се обяснява с промени в производствения процес от 2012 година и няма данни, че примесът е от тази година.

Стоименова опроверга, че ИАЛ не е давала информация към МЗ и НЗОК своевременно по казуса. По думите ѝ липсата на електронна система е била сериозна пречка за по-бързото разпространение на информацията.

Що се отнася до замяна на проблемните медикаменти Стоименова каза, че на сайта на ИАЛ са публикувани незасегнатите продукти - общо 27 в Позитивната лекарствена листа, а пациентите могат да разчитат и на още 138 продукта. Има достатъчно налични алтернативи, категорична бе Стоименова. Тя потвърди, че около 160 хиляди пациенти у нас използват тези медикаменти.

Не всички партиди са спрени, има такива които не са засегнати, каза още директорът на ИАЛ. И допълни, че заповедта за блокирането е от 4 юли, като първоначалната информация е дошла от китайския производител.

Стоименова посъветва пациентите да не гледат публикуваните списъци и избират сами, а да се поинтересуват от лекаря си за замяна.

ИАЛ е в постоянна връзка с органите на държавите членки и Европейската агенция по лекарствата, увери Стоименова. Към момента няма нова официална информация по казуса, каза още тя и допълни, че тя постоянно ще бъде актуализирана.

Председателят на здравната комисия в НС Даниела Дариткова заяви, че опасността от проблемните лекарства е потенциална, изтеглянето им е превантивна марка и гражданите могат да са спокойни, защото има алтернативи да се направи адекватна смяна на терапията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Isumu
преди 5 години
"Изтеглянето на лекарствата, съдържащи токсичната съставка валсартан, който е предполагаем канцероген за хора, е превантивна мярка. ..." Хора.. Недейте да пишете глупости! Валсартан е лекарството, а не токсичната съставка. Проверявайте си инфото преди да пишете! Нали затова заплати вземате ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още