IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай облагат с мита търговски потоци, които... не съществуват

Вашингтон се опитва да притисне в ъгъла Пекин и с налози върху вноса на газ, ток и касетофони от Китай

19:45 | 11.07.18 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Природният газ – най-чистото изкопаемо гориво с най-бързо разрастваща се употреба, се оказа заклещен в необичаен ъгъл на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Когато Вашингтон въведе санкции върху китайски стоки за 34 млрд. долара миналия месец, Пекин отвърна със свои мерки, които включваха и налози върху вноса на природен газ през тръбопроводи от САЩ. В новия пакет мита върху внос за 200 млрд. долара САЩ също включиха втечнения природен газ от Китай, посочва Bloomberg.

Само по себе си това не буди изненада, но не така стоят нещата, когато споменем, че всъщност двете страни не извършват подобен вид търговия помежду си.

Китай е вторият по големина вносител на втечнен природен газ в света и не разполага с необходимите съоръжения за износ. Но дори и Пекин да разполагаше с подобни централи, освен ако не съществува морски газопровод с дължина от 10 000 км., за който никой не знае, САЩ няма как да изнасят „синьо гориво“ по тръби за Китай.

Газът обаче не е единствената стока, която е въвлечена в търговския конфликт между САЩ и Китай без причина. Така например Вашингтон е вкарал в своя списък с мита и вноса на жива пъстърва, въпреки че такава не е внасяна от Китай от 1992 г. насам, показват данни на американските власти.

В списъка на президента Доналд Тръмп има и портативни радиоапарати, както и касетофони, които не са били внасяни от поне 2006 г. насам.

Също така САЩ облагат с мита и електроенергията от Китай, въпреки че липсата на транстихоокеанска електропреносна мрежа е достатъчно очевидна причина за липсата на внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Драга редацкация на Инвестор-БГ,В множествено число се пише своИ, а не своЙ.Едвам се въздържам да не употребя ужасно напиращите ми саркастичните мисли. Неграмотноста и умопомрачително ниското ниво е ужасна чума сред младото поколение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Търговските войни се изразяват в мерене на пи6ки - който успее да наложи най-много наказателни мита, значи неговата пи6кa е 1. А дали въпросните мита са необходими и дали изобщо водят до някакъв положителен икономически ефект - това не е важно. Важното е пи6кaта да изглежда мaзна и дeбeла пред хората които одобряват подобна политика - а те не са най-интелигентните индивиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
supertrader
преди 5 години
Няма значение че не произвежда, все пак ако почне да произвежда - мито и забрана. Това показва колко корумпирани са тези които налагат митнически и забранителни режими като последна инстанция - тези които ги пишат. Може да се обзаложим че смартфоните, лаптопите и таблетите случайно не са попаднали в полезрението им и са акцентирали на касетофоните :-) И вноса от Китай расте ли расте и няма как да се спре, пък уж не внасят касетофони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
Това трябваше да стане ясно още след първите 3 дни, след като борсите не реагираха. За пред матрЯла всичко е пушилка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
дига митата с 10%...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
30-те години Англия решава да остане монополист в производството и дига митата с 10%. Немските работници се скосили и избрали нек'ъф Адолф с партизанско име Фюрера.Той раздал на работниците модерни пукшала, по шепа анфетамини да бягат 4 дена след танковете ииии... тe ти булка Спасов ден !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
"...касетофони от Китай." Ленче , Китай от 20 години вече не произвежда касетофони ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още