IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг призова да се говори за поетите обещания за отбранителни разходи

Генералният секретар на НАТО каза, че не трябва да се позволява на Ислямска държава да се завърне

21:45 | 11.07.18 г.
<p>
	Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Ройтерс

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реагира с усмивка на съобщенията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал държавите в пакта да влагат в отбранителни способности четири процента от своя БВП, съобщава БТА.

Попитан на пресконференция за предложението на Тръмп днес зад закрити врата, Столтенберг се усмихна и каза, че ще се съсредоточи в това, което е било прието (а не което е било предложено - бел. кор).

Приехме през 2014 г. в следващите 10 години да достигнем отбранителни разходи, равни на два процента от БВП, да говорим за това, предложи той.

По неговите думи през 2014 г. мнозина са се съмнявали, че европейските държави от алианса ще постигнат отчитания днес напредък. Столтенберг многократно поясни, че всички съюзници в НАТО са прекратили съкращенията на военните си бюджети в последните години и плавно ги повишават.

Той съобщи, че днес са били утвърдени решенията за разгръщането на две нови командвания на алианса в Германия и САЩ. Утвърдени са били решенията за нова обучителна мисия на НАТО в Ирак, както и за допълнителна подкрепа за Йордания и Тунис в противодействието на тероризма. Нестабилността в Близкия изток и Северна Африка дестабилизира страните от НАТО, не трябва да позволяваме на "Ислямска държава" да се завърне, посочи Столтенберг.

На днешната среща на НАТО е било прието и решението за обособяването на допълнителни способности за бързо реагиране. До 2020 г. пактът ще разполага с 30 бронирани батальона, 30 изтребителни ескадрили и 30 военноморски кораба, готови да се задействат в срок до 30 дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още