IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщането на Гърция на дълговите пазари предизвиква нови вълнения

Страната успешно проведе две продажби на държавни облигации от юли 2017 г. насам

23:03 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над пазара на облигации царят нови вълнения: Гърция се завърна.

Докато страната все повече се доближава до края на спасителните си програми, доходността по държавните облигации спадна драстично от пика ѝ през 2012 г., сигнализирайки, че инвеститорите се готвят за перспективата за завръщането им на дълговите пазари. А емитентите – държавни и други – със сигурност не губят време, за да постигнат това, коментира Bloomberg.

Финансовият министър Евклид Цакалотос е на маркетинг обиколка по световните финансови пазари на фона на спекулациите, че Гърция ще продава нови облигации тази година. Hellenic Telecommunications Organization – най-големият корпоративен кредитополучател в страната, привлече над 1,5 млрд. евро поръчки от инвеститорите за продажбата на четиригодишни облигации за 350 млн. евро.

Нещата изглеждат много по-добре за страната, след като бе една от най-лошо ударените от европейската дългова криза и трябваше да разчита на чуждестранна помощ в размер на 300 млрд. евро от 2010 г. насам. Гърция сега управлява бюджетен излишък, а кредитният ѝ рейтинг бе повишен до В+ от S&P Global Ratings миналия месец. Макар че тази оценка е под инвестиционнен рейтинг, увеличаването ѝ заедно с доходността, която все още е една от най-високите в еврозоната, би трябвало да предизвика търсене на нови дългови предлагания.

„Определено ще има търсене, няма съмнение в това“, коментира Скот Тийл, паричен мениджър в Лондон в BlackRock, в телефонно интервю. „Доларовите инвестиции са много скъпи и няма нищо в Европа, което да може да предложи подобна доходност“.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Гърция достигна 3,88 процента в сряда спрямо 7,88 процента преди две години и около 40% през 2012 г. Тя все пак е доста над облигациите с подобен матуритет с доходност от 2,69% в Италия, 1,30% в Испания и 0,37% в Германия.

Hellenic Telecommunications, чийто най-голям акционер в Deutsche Telekom с дял от 45%, намали доходността по дълговата си продажба до диапазона от 2,5 до 2,625 процента от първоначалната цел от около 2,75 процента, сигнализирайки силно търсене. CreditSights и Kepler Cheuvreux казват, че рейтингът на компанията може да бъде вдигнат до ВВ+ от ВВ.

Макар че Гърция няма финансови нужди до 2022 г., министър-председателят Алексис Ципрас може да поиска да се възползва от спада в разходите за заеми и подобрените настроения сред инвеститорите, продавайки ценни книжа. Страната успешно проведе две продажби на държавни облигации от юли 2017 г. насам.

Greylock Capital Management, която инвестира в подценени, обезценени и високодоходни активи и управлява активи за 1 млрд. долара, би искала да види Гърция да продава ДЦК с матуритет 20 до 30 години, посочва Диего Феро, главен инвестиционен директор във фонда. В същото време паричният мениджър в Algebris Investments Алберто Гайо все още смята държавните облигации с матуритет под 10 години за „подценени“.

Въпреки това текущата липса на търговия с гръцки облигации може да предизвика известни опасения сред инвеститорите, особено след последните сътресения на италианския дългов пазар. Данни на Гръцката централна банка сочат, че оборотът на електронния вторичен пазар е достигнал 331 млн. евро миналия месец спрямо 434 млн. евро през май. За сравнение, пикът бе през септември 2004 г. и възлизаше на 136 млрд. евро.

Макар че продажбата на нов дълг ще открие възможност за навлизане на пазара, излизането може да се окаже по-голямо предизвикателство, допълва Тийл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още