IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Искането на Тръмп за НАТО не е партньорско и справедливо

Видяхме пореден опит на американския президент да разделя Европа, коментира Весела Чернева

13:18 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Искането на американския президент Доналд Тръмп за НАТО не е партньорско и справедливо. Това, че Доналд Тръмп разклаща НАТО и ЕС, не може да достави по-голямо удоволствие на неговия руски партньор Владимир Путин. Това каза пред Нова телевизия бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. 

Вчера американският президент обвини Германия, че Русия я контролира и я прави зависима, прокарвайки проекта за газопровод "Северен поток 2". Също така Тръмп настоя страните членки на НАТО да отделят по 4% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира по повод поведението на Доналд Тръмп по време на срещата на НАТО, че "трябва да се притесняваме, защото това не е тон в един Алианс. И не е тон между партньори". 

Тя определи срещата като „политически конфликт“, който Тръмп за пореден път инициира с Европа в опит да я разделя.

"Средствата за отбрана няма как да бъдат сравнени. Разходите за отбрана за страни като България са износ на брутен продукт, защото ние почти всичко го внасяме, с изключение на заплатите на военнослужещите. Докато разходите за отбрана са приход за американската икономика и за тези, които произвеждат оръжия. Това не е партньорско и не е справедливо", категоричен беше Калфин.

НАТО е рационален избор. Алиансът дава гаранции за сигурност, които никой друг в Европа не може да даде. Надявам се, че здравият разум ще надделее“, каза Весела Чернева.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още