IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде печеливш от търговската война между САЩ и Китай?

Икономиката на САЩ е силно зависима от китайската производствена сила, смята бившият председател на Morgan Stanley в Азия Стивън Роуч

21:47 | 12.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай вземат почивка след първия рунд от търговската война, в която краен победител ще бъде азиатската държава. Това е мнението на американския икономист Стивън Роуч, цитирано от CNBC.

„Не е лесно да спечелиш такава война. Лесно е да я загубиш и САЩ са напът да го направят“, заяви бившият председател на Morgan Stanley в Азия и изследовател в Йейлския университет.

“Това е истинско средство за борба. Вече не става въпрос само за реторическа дискусия“, каза той и добави, че се намираме в ранните етапи от боевете на една реална, жива търговска война. "Въпросът е как ще се развие тя и с какви средства ще се води в бъдеще", допълни той.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви във вторник списък с китайски стоки на стойност 200 млрд долара, върху които ще бъде наложено 10-процентово мито. Китай заплаши с ответни мерки и обеща да подаде жалба към Световната търговска организация (СТО).

Миналата седмица влязоха в сила митническите тарифи върху други китайски стоки за 34 млрд долара. Китай отговори с налагане на 25-процентово мито върху американски стоки на същата стойност.

Разбира се, има икономисти, които не са съгласни с твърдението на Роуч.

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz, заяви пред CNBC, че в момента САЩ се намират в по-добра позиция от Китай.

„В относителен план печелим и ще спечелим търговската война“, заяви Ел-Ериан в началото на седмицата и допълни: „Само погледнете представянето на американските пазари спрямо тези в Китай, както и пазарите от други страни“.

През 2017 година Китай внесе от САЩ стоки за около 130 млрд долара, докато вносът на китайски стоки в САЩ беше на стойност 505 млрд долара.

Според Роуч това не означава, че Китай ще останат без средства за водене на тази война.

„САЩ са силно зависими от Китай като източник на евтини стоки, които покриват нуждите на американските потребители. Ние сме зависими от Китай, който купува наши облигации и така финансира бюджетния ни дефицит, който, както знаете, става все по-голям“, обясни Роуч.

За него идеята, че Китай има проблеми, пропуска факта, че САЩ също имат своите проблеми.

Мнението на Роуч, че САЩ ще се окажат на губещата страна, рязко контрастира и с вижданията на американския президент Доналд Тръмп по този въпрос.

През март Тръмп заяви в Twitter, че „търговската война е добра и лесна за печелене“, макар че неговият коментар по това време да бе насочен към търговския дефицит между САЩ и Мексико.

Освен с Китай САЩ са заплетени в търговски спорове с Европейския съюз (ЕС), Канада и Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Много повърхностен материал.А защо уважаемия г-н Стивън Роуч не е коментирал ежегодния търговски дефицит на САЩ от около 600 милиарда? По-добре ли е за САЩ да продължават за задлъжняват с трилиони всяка година или е по-добре да си сложат ред в търговския баланс и да спрат доста харчове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Кои ще бъде печеливш ? НИКОЙ И двете страни ще загубят И кои ще загуби по вече също не е сигурно Какво ще се случи Китайските стоки най вече потребителски ще поскъпнат рязко Това ще увеличи инфлацията в С А Щ Тя и без това вече е висока Ф Е Д ще повиши лихвите а това ще повиши цената на кредитирането Компаниите ще намалят работниците си Самолетите на Боинг и тракторите на Катерпилар ще станат по скъпи в Китай Б В П на Китай ще падне под 4 % което за тях си е рецесия Рецесията като крило ще почне да се разпространява по целия свят 2009 харесва ли ви ?Вероятно не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още