IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гневът на Тръмп принуди страните от НАТО да заседават извънредно

„Тонът беше много по-строг днес“, твърди източник на Ройтерс

14:00 | 12.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поредната атака на американския президент Доналд Тръмп срещу съюзниците на САЩ в НАТО заради по-ниските им разходи за отбрана принуди лидерите на страните от общността да заседават извънредно, без присъствието на другите участници в срещата на върха на Алианса в Брюксел. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на свои дипломатически източници.

Според един от тях, нарушавайки дипломатическия протокол, американският президент се е обърнал към германския канцлер Ангела Меркел на малко име, казвайки: „Ангела, трябва да направиш нещо по въпроса“.

„Имахме много интензивна среща“, заяви самата Меркел пред репортери след срещата. От Белия дом също така заявиха, че Доналд Тръмп се готви да направи необявено изявление по-късно в четвъртък.

Поканените на срещата лидери на страните извън НАТО Афганистан и Грузия, са били помолени да напуснат по време на разговорите, както и голяма част от придружаващите лидери на Алианса екипи.

Тръмп започна първия ден от срещата на върха на НАТО в Брюксел с остри критики срещу Германия – втората по големина икономика в Алианса, преди настроенията да се успокоят и вторият ден да започне с фокус върху операциите извън Европа.

Въпреки привидното затишие обаче Тръмп е подновил исканията си другите държави да ускорят ръста на разходите за отбрана до 2%, срокът за което в момента е 2024 г., и повече.

Вчера българският президент Румен Радев заяви, че американският му колега е поискал от съюзниците от НАТО да увеличат веднага разходите си за отбрана до 4 процента от брутния си вътрешен продукт. „Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса не само да се постигнат 2% и то днес, а вече нова бариера – 4%. Той просто тръгна, след като обяви това“, каза Радев.

Самият Тръмп също потвърди желанието си чрез Twitter, където написа, че „всички страни от НАТО трябва да изпълнят ангажиментите си за 2%, които накрая трябва да станат 4%“.

„Тонът беше много по-строг днес“, заяви един от източниците на Ройтерс, според когото думите на Тръмп са били отправени директно към Германия и канцлера, продължавайки да се обръща към нея на малко име. В същото време критики са били отправени и към премиерите на Испания и Белгия Педро Санчес и Шарл Мишел със същите обвинения.

Въпреки критиките си обаче Тръмп не е отправял заплахи да извади САЩ от НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
coder
преди 5 години
Тръмп е заплашил, че САЩ ще напуснат НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
majnata
преди 5 години
Скарат ли се роднините за пари , престават да са роднини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Хахах, в този разговор не става въпрос за сигурност.Става въпрос за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
До 2050-та всичко ще стане на кретено-масоно капитализъм и НАТО. Военните ще служат само и единствено да спасяват хора намиращи се в бедстващи райони заради планетарните изменения, това ще е първият случай в историята, в който хората ще се радват искрено да виждат военни и военна техника в близост до своите домове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Сред кретено-масоните американските елити са най-големите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още