IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Страните от НАТО се договориха за по-високи разходи за отбрана

Американският президент заяви след срещата на алианса, че ангажиментът на САЩ към НАТО остава "много силен"

14:46 | 12.07.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви победа на срещата на НАТО, заявявайки, че е постигнат напредък по разходите за отбрана, след като причини сериозен хаос по време на срещата в Брюксел с нови атаки срещу европейските си съюзници, съобщава The Guardian.

На въпрос дали е заплашил да оттегли САЩ от НАТО, той не отрече това директно. На изненадваща пресконференция, преди да отпътува, той заяви, че единствено е казал на останалите лидери, че би бил много „нещастен“, ако разходите не бъдат вдигнати.

Американският президент обаче все пак заяви, че може да оттегли страната от НАТО без одобрението на Конгреса.

Според него членовете на алианса са се договорили да заделят 2% от БВП за бюджета на организацията по-бързо от преди и допълни, че финансовите ангажименти ще бъдат увеличени над този дял в бъдеще.

Подновените критики към европейските членове на НАТО, че не харчат достатъчно за отбрана, бяха отправени на закрита сесия в четвъртък сутринта, която първоначално трябваше да се фокусира върху небюджетни въпроси.

Реакцията на американския президент доведе до отмяната на планирани пресконференции и двустранни срещи, докато европейските лидери търсеха решение. Тереза Мей и Ангела Меркел отмениха пресконференциите си.

Според него американският ангажимент към НАТО „остава много силен“ и „фантастичната“ среща на членовете на алианса е била пример за „страхотен колегиален дух“.

Той добави: „НАТО е много по-силно сега, отколкото преди два дни“.

Тръмп, който от Брюксел отпътува на посещение във Великобритания, заяви, че няма против протестите, планирани за неговото пътуване и настоя, че е популярен във Великобритания.

Той описа Великобритания като „гореща точка“ заради Brexit и оставките в кабинета. „Ще има протести. Винаги ще има протести“, каза той, добавяйки, че хората във Великобритания го харесват и са съгласни с него по темата за имиграцията.

Сътресенията на срещата на НАТО се случиха само ден, след като Тръмп силно разкритикува Германия, че не харчи достатъчно за отбрана. Официални представители на европейските делегации след това заявиха, че той е бил сравнително спокоен на закритите сесии по-късно през деня и на работната вечеря.

Пет от 29-те страни членки на НАТО са постигнали целта от разходи за отбрана от поне 2% от БВП. Сред тях са САЩ, които харчат 3,5%, и Великобритания с малко над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
За нас разход, за тях - приход. Затовс натиска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Забравили са да дигнат и данъците и средствата за мигранти!Ама колко е вкусно да удряш шпакла на Хегемона, а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още